Vlašské orechy

Kalifornskí pestovatelia využili obdobie prvej svetovej vojny, ktorá - okrem iného - zastavila aj dovoz vlašských orechov do Spojených štátov, na rozšírenie pestovateľských plôch a na zvýšenie kvality domácich vlašských orechov. Začali pestovať také odrody, ktoré sa darili aj v chladnejšom podnebí severnej časti Kalifornie, a tak sa pestovanie rozšírilo na celé územie štátu.


Od polovice dvadsiateho storočia kalifornský priemysel vlašských orechov trvalo rozširuje svoje vedúce postavenie a americký podiel na svetovom zbere postupne presiahol dve tretiny a predstavuje viac než 220 000 ton ročne. Z nich vyše deväť desatín pochádza z Kalifornie najmä z údolia San Joaquin Valley a Sacramento Valley, ďalej zo stredu prímorskej oblasti a z južnej časti štátu. Plocha orešiakových sadov, v ktorých sa pestujú najznámejšie odrody Hartley, Serr, Payne Franquette, Ashely, Vina a Eureka, tu predstavuje približne osemdesiat tisíc hektárov.
Zber je tu teraz čo najviac automatizovaný. Najskôr treba celú plochu plantáže vyčistiť od kameňov a napadaných konárov. Zrelé orechy striasajú zo stromov špeciálne striasacie stroje, osobitné zametacie stroje prípadne vysávače ich potom zbierajú zo zeme. Mechanické zberacie stroje sú konštruované tak, aby orechy aj očistili a zbavili vonkajšej šupky.
Na zachovanie dlhodobej vysokej kvality a proti napadnutiu škodcami sa potom orechy sušia vzduchom tak, aby sa ich vlhkosť znížila na osem percent. Priebeh sušenia technicky sledujú presné meracie prístroje.
Pred ďalším spracovávaním sa orechy triedia podľa veľkosti na kategórie Jumbo, Large, Medium alebo Baby merané podľa štandardov amerického Ministerstva poľnohospodárstva - USDA (U. S. Department of Agriculture). Až do zmluvne určeného času balenia a dodania sa potom za najvhodnejších podmienok skladujú v škrupinách, alebo sa ďalej spracúvajú na výrobu jadier.
V európskych krajinách sa viac než štyri pätiny vlašských orechov predáva v škrupine, pre spotrebiteľov tu väčšinou ešte nie sú dôležité výhody použitia jadier vylúskaných priemyselne - na rozdiel napríklad od lieskových orieškov a mandlí, ktoré naopak prichádzajú na trh nielen vylúskané, ale aj blanšírované a zbavené vnútornej tenkej šupky a len malá časť sa predáva v škrupinách.                          

/tpn/