Základné pravidlá, výhody i nevýhody zónovej diéty

Základné pravidlá, výhody i nevýhody zónovej diéty

Zónová diéta je založená na pravidlách, ktoré sa týkajú hlavne zloženia a načasovania potravín.

Hoci odborníci na výživu pred diétami varujú a odporúčajú celkovú a hlavne trvalú úpravu životného štýlu, stále je mnoho tých, ktorí radi experimentujú. Ak vás teda zaujíma zónová diéta, ste na správnom mieste.

Základ nepustí

Plusom tejto diéty je to, že sa je pravidelne 5-6 ráz denne, pričom tri jedlá sú hlavné a dve až tri v podobe menšieho občerstvenia. To znamená, že by nemalo dochádzať k výkyvom krvného cukru, ktoré sú spojené s prejedaním. Pri každom jedle si však treba poctivo rátať percentuálne zastúpenie bielkovín, tukov a cukrov, čo si vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť.

Samozrejme, aj v tejto diéte existuje zoznam dovolených a zakázaných potravín. Z bielkovín sa odporúčajú konzumovať napríklad kuracie či morčacie prsia bez kože, ryby, morské plody, vaječné bielka. Naopak, nevhodné sú plnotučné i polotučné mlieko, bravčové mäso či vaječný žĺtok. Tvorca zónovej diéty tiež odporúča konzumovať len makadamové orechy, lenže z hľadiska zdravej stravy sú prínosom všetky druhy orechov. Čo je, jemne povedané, zvláštne.

Medzi vhodné sacharidy patrí surová i varená zelenina, z ovocia sú to jablká, pomaranč či melón, pričom denná porcia ovocia nesmie prekročiť 200 gramov. Avšak napríklad neodporúča sa konzumovať banán, ktorý do zdravého jedálnička rozhodne patrí. Čiže to stojí tiež za uváženie. Okrem toho hlavné jedlá nesmú prevýšiť energetickú hodnotu 2 000 kJ.

Nepriateľom štíhlosti sú sacharidy

Pri zónovej diéte treba sledovať zastúpenie bielkovín, tukov i sacharidov v jedálničku, pričom najväčší dôraz je kladený práve na sacharidy. Nadmerný príjem cukrov je totiž považovaný za hlavnú príčinu nadváhy a obezity. V zónovej diéte by nemali sacharidy predstavovať viac ako 40 percent denne. Čiže tento aspekt diéty možno považovať za pozitívum. Zakázané je konzumovať cukor, biele pečivo, med a aj biele cestoviny. Zvyšných 30 percent v jedálničku patrí tukom a ďalších 30 bielkovinám.

Dôležité sú tekutiny

Zónová diéta upozorňuje na dôležitosť pitného režimu, ktorý je potrebný pre správne trávenie, detoxikáciu a procesy v tele. Vhodné sú napríklad minerálne vody so zníženým obsahom sodíka alebo stopercentné ovocné šťavy, avšak tu treba zohľadniť množstvo sacharidov, ktoré obsahujú.

-w-