Maliny – drobné plody stvorené nielen na domáci džem

Maliny – drobné plody stvorené nielen na domáci džem

Keď sa povie maliny, mnohým napadne najmä sladký a chutný domáci džem. Toto drobné ovocie je však plné zdravia, obzvlášť ak si maliny doprajeme čerstvé. Takto dodajú telu výživné látky a podporia zdravie viac ako malinový domáci džem. Hoci aj ten si treba z času na čas dopriať a bez výčitiek vychutnať.

Maliny a ich účinky na zdravie

Maliny sú zásobárňou vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Na 100 gramov malín pripadá približne 26 mg vitamínu C, čo predstavuje takmer polovicu odporúčanej dennej dávky. Vitamín C podporuje imunitu aj tvorbu kolagénu potrebného pre zdravú pokožku a cievy. Okrem vitamínu C obsahujú maliny aj vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín E a vitamín K.

Maliny majú tiež priaznivé účinky na zdravie srdca. Rozširujú tepny, znižujú tvorbu krvných zrazenín a pomáhajú regulovať krvný tlak. Obsahujú minerály ako mangán, meď a draslík, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu organizmu.

Maliny majú vďaka tomuto zloženiu naozaj pozoruhodné účinky na celý ľudský organizmus.

Antioxidanty a vláknina v malinách

Antioxidanty a vláknina sú ďalšie dôležité zložky malín. Antioxidanty, ako sú antokyány a kyselina elagová, chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, majú protizápalové účinky a môžu pomáhať predchádzať rôznym druhom rakoviny.

Vláknina v malinách zasa prospieva tráveniu. Pomáha predchádzať zápche a stabilizuje hladinu cukru v krvi, čo je výhodné aj pre diabetikov.

Keďže maliny sú bežným letným ovocím v našich končinách, aj naša kuchyňa je bohatá na recepty z malín. Ako sme už spomínali, najlepšie je dopriať si maliny čo najčastejšie čerstvé bez tepelnej úpravy. Môžeme ich pridávať do smoothie, dochutiť nimi jogurt či obilninové kaše. Alebo si ich vychutnať v letnom ovocnom šaláte. Inak sú maliny skvelé do koláčov, džemov alebo aj na prípravu domácich ovocných nanukov. Medzi obľúbené recepty z malín patrí určite aj recept na domáci malinový džem.

Recept na domáci malinový džem

Ak ste tento džem ešte nerobili, určite to napravte. Príprava nie je vôbec náročná, ale výsledok v podobe voňavého domáceho džemu naozaj stojí za to.

Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých malín
  • 300 g cukru (množstvo môžete upraviť podľa chuti)
  • šťavu z 1 citróna

Postup:

  1. Umyté a odkvapkané maliny vložíme do hrnca, pridáme cukor a necháme stáť niekoľko hodín v chladničke, aby ovocie pustilo šťavu a cukor sa rozpustil.
  2. Pridáme šťavu z citróna a zmes pomaly privedieme k varu na miernom plameni. Potom varíme asi 15–40 minút, podľa požadovanej hustoty, za občasného miešania.
  3. Následne stačí už len naplniť do pohárov.

Nadbytok malín zamrazte

Ak máte bohatú úrodu a nestíhate maliny spracovať, môžete ich uložiť do mrazničky a budete mať tak toto zdravé ovocie poruke aj v zimných mesiacoch.

Maliny sú síce bežným ovocím u nás, no ani zďaleka o nich všetko nevieme. Zaujímavosťou je, že zdraviu prospešné sú aj malinové jadierka. Obsahujú zinok, ktorý môže posilňovať libido a potenciu u mužov aj žien.

Okrem typicky červených malín existujú aj menej známe žlté maliny. Tieto majú sladšiu chuť a menej kyseliny, čo ich robí vhodnými pre alergikov, deti a tehotné ženy. Z pohľadu obsahu výživných látok sú taktiež veľmi prospešné pre zdravie.

Zdroj foto: Freepik