Vajíčko je zdravé. Upotrebíte aj škrupiny

Vajíčko je zdravé. Upotrebíte aj škrupiny

Vajíčka patria medzi výživné potraviny. Ak ich konzumujete s mierou, môžete z nich čerpať pozoruhodné zdravotné benefity. Využiť môžete nielen bielok a žĺtok, ale aj škrupinku.

Vajíčka vo výžive

Vajíčka boli dlho zatracované preto, lebo údajne zvyšovali hladinu cholesterolu v krvi, ktorá vedie k vzniku srdcovocievnych chorôb. Aktuálne už vieme, že tento cholesterol ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi len nepatrne. Preto sú dnes vajíčka opäť na výslní a do zdravého jedálneho lístka jednoducho patria. Nachádzajú sa v nich kvalitné bielkoviny. Už jedno vajíčko dokáže pokryť denný príjem bielkovín na 15 percent. Navyše sú zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Ktoré sa v nich nachádzajú? Vitamín A je potrebný pre zdravý zrak a fungovanie obranyschopnosti, vitamíny zo skupiny B prospievajú mozgu a napomáhajú správnemu fungovaniu metabolizmu. Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika a fosforu. Zastúpený fosfor je potrebný pre kosti, selén ovplyvňuje imunitu a jód tvorbu hormónov. To, že vajíčka sú potravinou, ktorú by sme mali jesť pravidelne a v primeranom množstve, si väčšina z nás uvedomuje. No neraz zabúdame na to, že v domácnosti majú skvelé uplatnenie aj vajíčkové škrupiny.

Škrupiny z vajíčka nepatria do koša. Ako ich využiť?

Naše staré mamy hádzali vaječné škrupinky do kompostu. Vďaka nim bol kompost pre rastlinky výživný. Alebo ich dávali do záhonu, aby sa zbavili slimákov a ďalších škodcov. K týmto ekologickým spôsobom sa pomaly vracajú aj dnešní záhradkári. Ak nebývate na rodinnom dome so záhradkou, môžete škrupinky využiť ako hnojivo na izbové rastlinky. Vďaka zastúpenému vápniku a ďalším minerálom budú rastliny dobre zásobené výživnými látkami, čo sa pozitívne prejaví na ich vzhľade. Ako na to? Umyté a vysušené škrupiny rozdrvte a dajte do kvetináčov. Urobte tak raz za dva týždne.

Vaječné škrupiny možno využiť aj ako bielidlo pri praní bielizne. Škrupinky dajte do textilného vrecúška a vhoďte do práčky. Pre ešte lepší výsledok môžete pridať aj citrón, ktorý bielizeň nádherne rozvonia.

Obal z vajíčok je aj výbornou prísadou na prípravu domácich pleťových masiek. Využite však domáce alebo vajíčka v bio kvalite. Škrupinky jemne rozdrvte a zmiešajte s vyšľahaným bielkom. Naneste na očistenú pleť a po 15-tich minútach opláchnite. Túto masku môžete použiť nielen na tvár, ale celé telo. Výborná je napríklad na zjemnenie pokožky po holení.

-w-