Pomôže vám zelená káva schudnúť a znížiť krvný tlak?

Pomôže vám zelená káva schudnúť a znížiť krvný tlak?

Patríte k milovníkom tradičnej kávy pripravenej z pražených kávových zŕn? Možno vám zachutí aj zelená káva, ktorá je často odporúčaná ako podporný prostriedok chudnutia.

So zelenou kávou sa môžete stretnúť v podobe výživových doplnkov, teda výťažkov zo zelených kávových bôbov alebo celých či pomletých nepražených zŕn. Pripisuje sa jej množstvo zdravotných výhod a slúži aj podporný prostriedok pri chudnutí.

Zelená káva a chudnutie?

Pri chudnutí je dôležitá hlavne úprava stravovacích návykov a zaradenie pravidelnej pohybovej aktivity, teda žiadne zázračné diéty či výživové doplnky neexistujú. No v snahe schudnúť môžu pomôcť aj niektoré potraviny. Jednou z nich by mohla byť aj zelená káva, ktorá bola v tomto smere podrobená mnohým vedeckým výskumom. Podľa jedného z nich účastníci, ktorí užívali 12 týždňov extrakt zo zelenej kávy stratili viac kilogramov i tuku ako tí, ktorí pili klasickú kávu. Za tento účinok je podľa odborníkov zodpovedný hlavne kofeín a kyselina chlorogénová.

Kyselina chlorogénová a jej benefity

Okrem podpory chudnutia môže zelená káva priniesť aj ďalšie benefity, ako napríklad znížiť vysoký krvný tlak, spomaliť rýchlosť vstrebávania sacharidov, znížiť chuť do jedla a má aj antioxidačné účinky. Vedecké štúdie naznačujú, že kyselina chlorogénová sa javí aj ako spôsob prevencie pred niektorými druhmi rakoviny. Zároveň sa jej pripisujú aj detoxikačné účinky. Ďalej je známe, že kofeín v primeranom množstve zvyšuje bdelosť, zlepšuje rýchlosť reakcie a tiež pozitívne vplýva na pamäť. V zelených zrnkách je ho menej ako v tradičných pražených kávových zrnách. Zelená káva tiež slúži ako prevencia cukrovky 2. typu.

Je ideálna na raňajky

Ak sa rozhodnete pre kúpu celých zelených zŕn, môžete si z nich každé ráno pripraviť chutný nápoj. Zelené zrnká treba vopred na hodinu namočiť, potom dôkladne vysušiť a zomlieť. Potom sa zalejú horúcou vodou. Ak by ste použili horúcu, tak by došlo k strate antioxidantov. Vo všeobecnosti sa odporúča piť približne 30 minút pred jedlom, pretože zastúpená kyselina chlorogénová vtedy najlepšie pôsobí na spomalenie vstrebávania glukózy. Pri sladení sa vyhnite klasickému bielemu cukru.

-w-