Congee – liečivá ryžová kaša. Kedy po nej siahnuť?

Congee – liečivá ryžová kaša. Kedy po nej siahnuť?

Congee je súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Je to jednoduché jedlo pripravené tak, aby bolo ľahko stráviteľné a výživné.

História congee sa datuje do roku 206 p. n. l. a dynastie Han v Číne, kde bola považovaná za liečivý pokrm. Liečivá ryžová kaša sa varí s väčším množstvom tekutiny, vďaka tomu má kašovitú konzistenciu.

Častou zložkou kaše je kurací vývar alebo vývar z kostí predstavujúci výborný zdroj kolagénu. Congee je stvorená pre ľudí, ktorí majú problém s tráviacim traktom, teda so žalúdkom či črevami. Vhodná je aj pre malé deti a ľudí s vážnejšími diagnózami. Odporúča sa aj pri telesnom či duševnom vyčerpaní. Ak chcete napomôcť prirodzenej detoxikácii organizmu, zlepšiť tok energie, zaraďte congee do jedálnička pravidelne.

Zvyčajne sa congee odporúča jesť medzi 7 – 11-tou hodinou. Samotná ryžová kaša pripravená zo šálky ryže a 10 pohárov vody (avšak môžete si ju urobiť aj hustejšiu so 7 až 9 šálkami vody, závisí od vašich preferencií), čo je základný recept, sa využíva aj ako očistná kúra. Tá by mala trvať aspoň 3 dni.

Congee sa dá pripraviť aj v zdravšej verzii
Pri príprave congee je používaná biela ryža kvôli tomu, že je ľahko stráviteľná. Avšak, keď preferujete zdravé ingrediencie, pokojne siahnite po naturálnej ryži, alebo skúste využiť jačmenné krúpy či proso. V prípade hnedej ryže sa odporúča nechať ju 1 – 2 hodiny namočenú vo vode, aby mala kaša požadovanú konzistenciu. Kašu však varte s vodou, v ktorej bola namočená. Počas prípravy je potrebné kašu pravidelne miešať, aby sa nepripálila.

Čo všetko môžete pridať do congee?
Základom congee je ryža a voda, poprípade mäsový či zeleninový vývar. Avšak do kaše sa hodia rôzne suroviny, ako napríklad mäso. Alternatívou mäsa môže byť tempeh. Získate tak zdroj bielkovín. Nezabudnite na zeleninu podľa ľubovôle a obľúbené bylinky. Fantázii sa medze nekladú.

  • Kuracia kaša congee

Suroviny:
    • 2 šálky jazmínovej ryže
    • 4 kuracie stehná
    • 5 litrov vody alebo kuracieho vývaru
    • himalájska soľ
    • 2 polievkové lyžice nastrúhaného zázvoru
    • 1 polievková lyžica prepusteného masla ghí
    • sezamový olej
Postup:
Vo veľkom hrnci zmiešajte ryžu, kuracie stehná, vodu (vývar) a soľ. Priveďte k varu a potom pod pokrievkou duste, kým ryža nezmäkne. Keď je kura mäkké, vyberte ho a odstráňte kosti. Čisté mäso dajte späť k ryži spolu so zázvorom. Poduste ďalších 5 minút. Pri servírovaní pokvapkajte ryžovú kašu sezamovým olejom.
Mirka