Čo spraví s telom (ne)dostatok magnézia?

Čo spraví s telom (ne)dostatok magnézia?

Magnézium je minerál, ktorý telo potrebuje na správnu funkciu imunitného systému ako aj fungovania celého organizmu. Pomáha pri stovkách dôležitých telesných pochodov, ktoré riadia fungovanie svalov a nervov. Pomáha udržiavať silné kosti a zdravé srdce.

Magnézium hrá dôležitú úlohu vo viac ako 300 enzýmových reakciách v ľudskom tele. Úloha horčíka v tele je nenahraditeľná. Vďaka jeho dostupnosti v rôznych potravinách by mal byť jeho príjem jednoduchý. Avšak, podľa výskumu takmer polovica ľudí neprijíma zo stravy dostatok horčíka.

(Ne)dostatok magnézia

Ak ste zdravý, obličky vyplavujú nadbytočný horčík, ktorý získate z potravín. V mnohých prípadoch sa stáva, že tento nedostatok chýba v prípade, že  ho telo v prvom rade neprijíma dostatočne alebo sa zbaví príliš veľkého množstva horčíka.

Príznaky nedostatku horčíka sú:

  •     strata chuti do jedla
  •     nevoľnosť alebo vracanie
  •     únava alebo slabosť
  •     svalové kŕče
  •     necitlivosť
  •     mravčenie
  •     záchvaty
  •     zmeny osobnosti
  •     zmeny srdcového rytmu alebo kŕče

Horčík z pohľadu zdravia

Keďže horčík hrá dôležitú úlohu vo veľa enzýmových reakciách jeho zastúpenie v oblasti zdravia je v skutku rôznorodé. Napriek tomu, že sa väčšina výskumov zameriava na úlohu vápnika v kostiach, horčík je taktiež nevyhnutný pre zdravú tvorbu kostí. Pomáha zlepšiť zdravie kostí, pretože  reguluje hladinu vápnika a vitamínu D. Veľmi dôležitý je príjem horčíka po cvičení. V tele sa počas silovej aktivity tvorí kyselina mliečna čo pociťujeme ako svalovicu. Horčík má schopnosť vytlačiť časť tejto kyseliny a znížiť tým bolesť svalov. Zároveň podporuje zdravie srdca a poskytuje viac energie.

Príjem je dôležitý

Dospelá žena potrebuje asi 310 miligramov horčíka denne, zatiaľ čo tehotné ženy potrebujú o ďalších 40 miligramov viac. Dospelí muži potrebujú 400 miligramov a 420 miligramov, ak sú starší ako 31 rokov. Deti potrebujú 30 až 410 miligramov v závislosti od veku a pohlavia.  Vďaka každodennému príjmu horčíka by sa mala zabezpečiť dostatočná obranyschopnosť organizmu. V tomto smere je potrebné sa zamerať na vyváženú stravu a zvážiť výživové doplnky. Značka Maxivita ponúka výživový doplnok Magnézium+B6, obohatený o látky, ktoré aktívne prispievajú k zníženiu miery únavy a vyčerpania, normálnej činnosti svalov a nervovej sústavy. Obsiahnuté látky prispievajú k normálnej činnosti imunitného systému. Odporučené dávkovanie pre dospelých a deti od 12 rokov je 1 tableta denne. Viac informácií na www.vitar.sk