Zelerová polievka s hľuzovkovým olejom
Pre 6 osôb potrebujete:
- 500 g celeru
- 1 cibuľa
- 200 g zemiakov
- 3 PL hľuzovkového oleja
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bieleho vína
- 200 ml šľahačky
- 500 ml mlieka
- štipka Kotányi Muškátového orieška
- štipka Štvorfarebného korenia z mlynčeka Kotányi
- štipka Morskej soli z mlynčeka Kotányi
Postup:
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na jemno.
Zeler a zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
Na panvici vysmažte cibuľku, pridajte zeler a zemiaky a nechajte smažiť.
Deglazujte bielym vínom a pridajte zeleninový vývar. Pridajte soľ a nechajte dusiť asi 20 minút.
Ak je zelenina mäkká, rozmixujte ju. Pridajte šľahačku, mlieko, hľuzovkový olej, korenie a muškátový orech. Všetko dobre premiešajte.
TIP: Servírujte s lyžicou kyslej smotany alebo creme fraiche, opečenými vlašskými orechmi a čerstvo nasekanými bylinkami.