
Letné polievky, ktoré osviežia
1. Gazpacho – studená paradajková polievka
Ingrediencie:
-
2 kg zrelých paradajok
-
1 šalátová uhorka
-
1 zelená paprika
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 žemľa (bez kôrky)
-
30 ml červeného vínneho octu
-
125 ml olivového oleja
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
-
Paradajky zbavíme semienok, uhorku ošúpeme a všetku zeleninu spolu s cesnakom a žemľou nakrájame na menšie kúsky.
-
Všetko vložíme do mixéra, pridáme ocot a soľ, a rozmixujeme dohladka.
-
Postupne prilievame olivový olej a mixujeme, kým nezískame krémovú konzistenciu.
-
Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju trochou studenej vody.
-
Dochutíme soľou, korením a necháme dobre vychladiť v chladničke.
2. Jablkovo-paštrnáková polievka
Ingrediencie:
-
3 jablká
-
5 paštrnákov
-
2 stonky zeleru
-
1 cibuľa
-
1 lyžica masla
-
1,5 l slepačieho vývaru
-
pár vlašských orechov
-
čerstvý tymian
-
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
-
Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
-
Pridáme na kúsky nakrájaný paštrnák, jablká a zeler, osolíme, okoreníme a krátko podusíme.
-
Zalejeme vývarom, pridáme tymian a varíme, kým zelenina nezmäkne.
-
Polievku rozmixujeme dohladka.
-
Podávame teplú alebo studenú, ozdobenú nasekanými orechmi a čerstvým tymianom.
3. Jahodová polievka
Ingrediencie:
-
400 g čerstvých jahôd
-
1 l mlieka
-
práškový cukor alebo med podľa chuti
-
šľahačka na ozdobu (voliteľné)
Postup:
-
Jahody umyjeme a spolu s mliekom a cukrom (alebo medom) rozmixujeme dohladka.
-
Polievku necháme vychladiť v chladničke.
-
Podávame studenú, ozdobenú šľahačkou podľa chuti.
Zdroj foto: freepik