• 19.08.2011

Osviežujúce polievky

 

Gaspačo

2kg rajčín, 125ml olivového oleja, menšia zelená paprika, 1,5ks šalátovej uhorky, 2 strúčiky cesnaku, 30ml vínneho červeného octu, 1 žemľa.

Rozmixujeme najemno pokrájanú cibuľu, cesnak, neošúpanú uhorku, rajčiny, z ktorých sme odstránili semienka, striedku zo žemle, ocot a soľ. Rozmixovanú zmes prelisujeme, znova začneme mixovať a pomaly prilievame olej. Ak je veľmi hustá , zriedime ju vodou, dochutíme ešte soľou, mletým čiernym korením, octom a necháme vychladiť. Podávame studené.

Jablkovo-paštrnáková

3 jablká, 5 paštrnákov, 2 stonkové zelery, 1 cibuľu, lyžicu masla, 1,5l slepačieho vývaru, orechy, pór, petržlenová a zelerová vňať, bobkový list, tymian.

Cibuľu podusíme na masle, pridáme nadrobno nakrájaný zeler, jablká, paštrnák, osolíme, okoreníme, chvíľku podusíme a podlejeme slepačím vývarom ,následne pridáme zelené bylinky. Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme. Podávame studené alebo teplé, ozdobené orechmi a tymianom.

 

Jahodová

0,4 kg jahôd, 1 l mlieka, práškový cukor alebo med.

Všetky suroviny zmixujeme, cukor pridávame podľa chuti. Podávame vychladené so šľahačkou.