Letné polievky, ktoré osviežia

Letné polievky, ktoré osviežia

1. Gazpacho – studená paradajková polievka

Ingrediencie:

  • 2 kg zrelých paradajok

  • 1 šalátová uhorka

  • 1 zelená paprika

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 žemľa (bez kôrky)

  • 30 ml červeného vínneho octu

  • 125 ml olivového oleja

  • soľ a čierne korenie podľa chuti​

Postup:

  1. Paradajky zbavíme semienok, uhorku ošúpeme a všetku zeleninu spolu s cesnakom a žemľou nakrájame na menšie kúsky.

  2. Všetko vložíme do mixéra, pridáme ocot a soľ, a rozmixujeme dohladka.

  3. Postupne prilievame olivový olej a mixujeme, kým nezískame krémovú konzistenciu.

  4. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju trochou studenej vody.

  5. Dochutíme soľou, korením a necháme dobre vychladiť v chladničke.​

2. Jablkovo-paštrnáková polievka

Ingrediencie:

  • 3 jablká

  • 5 paštrnákov

  • 2 stonky zeleru

  • 1 cibuľa

  • 1 lyžica masla

  • 1,5 l slepačieho vývaru

  • pár vlašských orechov

  • čerstvý tymian

  • soľ a korenie podľa chuti​

Postup:

  1. Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.

  2. Pridáme na kúsky nakrájaný paštrnák, jablká a zeler, osolíme, okoreníme a krátko podusíme.

  3. Zalejeme vývarom, pridáme tymian a varíme, kým zelenina nezmäkne.

  4. Polievku rozmixujeme dohladka.

  5. Podávame teplú alebo studenú, ozdobenú nasekanými orechmi a čerstvým tymianom.​

3. Jahodová polievka

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvých jahôd

  • 1 l mlieka

  • práškový cukor alebo med podľa chuti

  • šľahačka na ozdobu (voliteľné)​

Postup:

  1. Jahody umyjeme a spolu s mliekom a cukrom (alebo medom) rozmixujeme dohladka.

  2. Polievku necháme vychladiť v chladničke.

  3. Podávame studenú, ozdobenú šľahačkou podľa chuti.

Zdroj foto: freepik