Tradičná valašská kyselica s klobásou

Tradičná valašská kyselica s klobásou

Valašská kyselica je tradičná polievka z valašského regiónu (severovýchod Česka a severozápad Slovenska). Základom je kyslá kapusta, zemiaky, údeniny (slanina, klobása alebo údené koleno) a na záver zjemnená smotanou. Dochucuje sa cesnakom, rascou, bobkovým listom, novým korením a majoránkou.

Ingrediencie (cca 4 porcie):

  • 400 g kyslej kapusty

  • 300–400 g zemiakov (očistených a nakrájaných na kocky – varené zvlášť)

  • 100 g slaniny alebo špeku

  • 100 g klobásy

  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)

  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 % tuku)

  • 1 lyžica hladkej múky

Dochucovanie:

  • 1 ČL rasce

  • 2–3 guľky nového korenia

  • 1–2 bobkové listy

  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)

  • 1 ČL sušenej majoránky

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Kapustu v prípade príliš kyslej chuti prepláchnite. Vložte ju do väčšieho hrnca, zalejte vodou a pridajte rascu, nové korenie a bobkový list. Priveďte do varu a varte cca 20 minút.

  2. Zemiaky uvarte zvlášť v osolenej vode, aby ostali sypké.

  3. Na panvici osmažte slaninu do zlatista. Pridajte cibuľu a klobásu, krátko orestujte.

  4. V smotane rozmiešajte múku (zátrepku) a prilejte ju do kapustového vývaru. Dobre premiešajte a nechajte 10–15 minút povariť.

  5. Pridajte osmaženú slaninu s klobásou, uvarené zemiaky a prípadne trochu vody zo zemiakov.

  6. Dochucujte: pridajte cesnak, majoránku, soľ a čierne korenie. Chvíľku ešte povarte a odstavte z ohňa.

  7. Na záver môžete vmiešať aj kyslú smotanu (voliteľne), pre ešte krémovejšiu konzistenciu.

Tipy:

  • Skvelým doplnkom sú aj sušené huby alebo kúsok údeného mäsa.

  • Zemiaky nevarte priamo s kapustou, nezmäknú správne.

  • Výborná aj na druhý deň – dokonca aj ako výdatné raňajky!

Videá pre inšpiráciu:

Zdroj foto: Freepik