
Tradičná valašská kyselica s klobásou
Valašská kyselica je tradičná polievka z valašského regiónu (severovýchod Česka a severozápad Slovenska). Základom je kyslá kapusta, zemiaky, údeniny (slanina, klobása alebo údené koleno) a na záver zjemnená smotanou. Dochucuje sa cesnakom, rascou, bobkovým listom, novým korením a majoránkou.
Ingrediencie (cca 4 porcie):
-
400 g kyslej kapusty
-
300–400 g zemiakov (očistených a nakrájaných na kocky – varené zvlášť)
-
100 g slaniny alebo špeku
-
100 g klobásy
-
1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
-
200 ml smotany na šľahanie (min. 33 % tuku)
-
1 lyžica hladkej múky
Dochucovanie:
-
1 ČL rasce
-
2–3 guľky nového korenia
-
1–2 bobkové listy
-
2 strúčiky cesnaku (prelisované)
-
1 ČL sušenej majoránky
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
-
Kapustu v prípade príliš kyslej chuti prepláchnite. Vložte ju do väčšieho hrnca, zalejte vodou a pridajte rascu, nové korenie a bobkový list. Priveďte do varu a varte cca 20 minút.
-
Zemiaky uvarte zvlášť v osolenej vode, aby ostali sypké.
-
Na panvici osmažte slaninu do zlatista. Pridajte cibuľu a klobásu, krátko orestujte.
-
V smotane rozmiešajte múku (zátrepku) a prilejte ju do kapustového vývaru. Dobre premiešajte a nechajte 10–15 minút povariť.
-
Pridajte osmaženú slaninu s klobásou, uvarené zemiaky a prípadne trochu vody zo zemiakov.
-
Dochucujte: pridajte cesnak, majoránku, soľ a čierne korenie. Chvíľku ešte povarte a odstavte z ohňa.
-
Na záver môžete vmiešať aj kyslú smotanu (voliteľne), pre ešte krémovejšiu konzistenciu.
Tipy:
-
Skvelým doplnkom sú aj sušené huby alebo kúsok údeného mäsa.
-
Zemiaky nevarte priamo s kapustou, nezmäknú správne.
-
Výborná aj na druhý deň – dokonca aj ako výdatné raňajky!
Videá pre inšpiráciu:
Zdroj foto: Freepik