
Vegetariánska valašská kyselica s hubami
Tradičná kyslá kapustová polievka, obohatená o lesné huby, ktoré jej dodajú zemitejšiu a aromatickú chuť. Môže byť aj bezmäsová alebo so štipkou údeného pre vôňu.
Ingrediencie (cca 4 porcie):
-
400 g kyslej kapusty
-
300–400 g zemiakov (na kocky, varené zvlášť)
-
30–50 g sušených húb (alebo cca 200 g čerstvých)
-
1 cibuľa
-
1–2 strúčiky cesnaku
-
1 PL hladkej múky
-
200 ml smotany na šľahanie alebo kyslej smotany
-
1 ČL rasce
-
2 bobkové listy
-
2–3 guľky nového korenia
-
1 ČL majoránky
-
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
-
trocha oleja alebo masla na opraženie
-
voliteľne: kúsok údeného tofu alebo tempehu pre „údený efekt“
Postup:
-
Sušené huby namoč aspoň na 30 minút do teplej vody (vodu nevylievaj – môžeš ju pridať do polievky).
Čerstvé huby očisti a nakrájaj. -
Kapustu prepláchni (ak je veľmi kyslá), vlož do hrnca, zalej vodou (alebo vývarom) a pridaj bobkový list, nové korenie a rascu. Priveď k varu a var 20 minút.
-
Medzitým si zvlášť uvar zemiaky v osolenej vode – aby boli mäkké, ale držali tvar.
-
Na troche oleja alebo masla opraž nadrobno nakrájanú cibuľu, pridaj nakrájané huby (alebo scedené sušené), krátko orestuj, osol, okoreň.
-
Huby s cibuľou pridaj ku kapuste a var ďalších 10 minút.
-
V smotane rozmiešaj hladkú múku (zátrepku) a prilej do polievky. Dobre premiešaj a nechaj 5–10 minút povariť.
-
Pridaj uvarené zemiaky, prelisovaný cesnak, majoránku, dochuť soľou a čiernym korením. Ak chceš, môžeš pridať aj kvapku hubového vývaru (z namáčania húb).
-
Odstav z ohňa a podľa chuti vmiešaj kyslú smotanu.
Tipy:
-
V bezmäsovej verzii môžeš použiť údené tofu, ktoré nahradí chuť slaniny/klobásy.
-
V zime sa hodí aj pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy pre kyslejší efekt.
-
Skvelé podávať s chlebom alebo chlebovou plackou.
Zdroj foto: Freepik