
Špargľová polievka plná vitamínov
Ingrediencie:
-
500 g špargle
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 stredne veľký zemiak
-
750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
-
2 polievkové lyžice olivového oleja
-
1/2 čajovej lyžičky soli
-
1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
-
1/2 čajovej lyžičky kurkumy (voliteľné)
-
100 ml smotany na varenie (voliteľne)
-
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava špargle: Ošúpte špargľu, odrežte drevnaté konce a nakrájajte ju na menšie kúsky (2-3 cm).
-
Orestovanie: Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zmäknutia, asi 3-4 minúty.
-
Pridanie špargle a zemiakov: Do panvice pridajte nakrájanú špargľu (okrem vrcholkov) a zemiak nakrájaný na kocky. Orestujte ďalšie 3-4 minúty.
-
Varenie: Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte soľ, korenie a kurkumu. Polievku priveďte k varu a varte na miernom ohni 15-20 minút, kým špargľa a zemiaky nezmäknú.
-
Mixovanie: Polievku odstavte z ohňa a pomocou tyčového mixéra ju rozmixujte do hladka. Ak nemáte tyčový mixér, môžete použiť aj klasický mixér.
-
Dochutenie: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie pre krémovú konzistenciu, premiešajte a podľa chuti dosolte alebo dokoreňte.
-
Servírovanie: Polievku nalejte do misiek, ozdobte vrcholmi špargle a čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte s kúskom čerstvého chleba.
Pre inšpiráciu:
Zdroj foto: Freepik