Špargľová polievka plná vitamínov

Špargľová polievka plná vitamínov

Ingrediencie:

  • 500 g špargle

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 stredne veľký zemiak

  • 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja

  • 1/2 čajovej lyžičky soli

  • 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia

  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy (voliteľné)

  • 100 ml smotany na varenie (voliteľne)

  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava špargle: Ošúpte špargľu, odrežte drevnaté konce a nakrájajte ju na menšie kúsky (2-3 cm).

  2. Orestovanie: Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zmäknutia, asi 3-4 minúty.

  3. Pridanie špargle a zemiakov: Do panvice pridajte nakrájanú špargľu (okrem vrcholkov) a zemiak nakrájaný na kocky. Orestujte ďalšie 3-4 minúty.

  4. Varenie: Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte soľ, korenie a kurkumu. Polievku priveďte k varu a varte na miernom ohni 15-20 minút, kým špargľa a zemiaky nezmäknú.

  5. Mixovanie: Polievku odstavte z ohňa a pomocou tyčového mixéra ju rozmixujte do hladka. Ak nemáte tyčový mixér, môžete použiť aj klasický mixér.

  6. Dochutenie: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie pre krémovú konzistenciu, premiešajte a podľa chuti dosolte alebo dokoreňte.

  7. Servírovanie: Polievku nalejte do misiek, ozdobte vrcholmi špargle a čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte s kúskom čerstvého chleba.

Pre inšpiráciu:

Zdroj foto: Freepik