
Bryndzová polievka
Ingrediencie:
-
500 g zemiakov
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
-
200 g bryndze
-
200 ml smotany na varenie
-
2 polievkové lyžice masla
-
Soľ a čierne korenie podľa chuti
-
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
-
1 polievková lyžica sušeného majoránu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na jemno.
-
Orestovanie: V hrnci roztopte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, orestujte do zlatista (asi 2-3 minúty).
-
Varenie: Pridajte nakrájané zemiaky do hrnca a krátko ich orestujte. Potom zalejte vývarom a varte na miernom ohni asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
-
Rozmixovanie: Keď sú zemiaky uvarené, polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Môžete ju nechať aj čiastočne hrubšiu, podľa vašich preferencií.
-
Pridanie bryndze: Do polievky pridajte bryndzu a smotanu na varenie. Dobre premiešajte, aby sa bryndza rozpustila. Varíme ešte 5 minút.
-
Dochutenie: Polievku dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne majoránom. Ochutnajte a upravte podľa potreby.
-
Servírovanie: Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj trošku kyslej smotany alebo opečené chlebové krutóny.
Zdroj foto: freepik