Bryndzová polievka

Bryndzová polievka

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru

  • 200 g bryndze

  • 200 ml smotany na varenie

  • 2 polievkové lyžice masla

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

  • 1 polievková lyžica sušeného majoránu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na jemno.

  2. Orestovanie: V hrnci roztopte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, orestujte do zlatista (asi 2-3 minúty).

  3. Varenie: Pridajte nakrájané zemiaky do hrnca a krátko ich orestujte. Potom zalejte vývarom a varte na miernom ohni asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.

  4. Rozmixovanie: Keď sú zemiaky uvarené, polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Môžete ju nechať aj čiastočne hrubšiu, podľa vašich preferencií.

  5. Pridanie bryndze: Do polievky pridajte bryndzu a smotanu na varenie. Dobre premiešajte, aby sa bryndza rozpustila. Varíme ešte 5 minút.

  6. Dochutenie: Polievku dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne majoránom. Ochutnajte a upravte podľa potreby.

  7. Servírovanie: Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj trošku kyslej smotany alebo opečené chlebové krutóny.

Zdroj foto: freepik