
Mrkvová polievka s pomarančom a zázvorom
Tento recept na mrkvovú polievku s pomarančom a zázvorom je ideálny pre jarné dni, prináša príjemnú sviežu chuť, ktorá je zároveň sladká a korenistá. Zázvor a pomaranč dodávajú polievke osviežujúci nádych, zatiaľ čo mrkva a zemiak zabezpečujú jemnú a krémovú textúru.
Ingrediencie:
-
500 g mrkvy
-
1 stredne veľký zemiak
-
1 pomaranč (šťava aj kôra)
-
1 malý kúsok čerstvého zázvoru (cca 2 cm)
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
-
2 PL olivového oleja
-
1/2 čajovej lyžičky soli (podľa chuti)
-
1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
-
1/2 čajovej lyžičky kurkumy (voliteľné, pre farbu a chuť)
-
1 PL medu alebo agávového sirupu (voliteľne, na vyváženie kyslosti)
-
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava zeleniny:
-
Ošúp mrkvu a zemiak, nakrájaj ich na menšie kocky.
-
Cibuľu a cesnak ošúp a nakrájaj nadrobno.
-
Zázvor ošúp a nastrúhaj na jemno.
-
-
Orestovanie zeleniny:
-
V hrnci rozohrej olivový olej na strednom ohni.
-
Pridaj nakrájanú cibuľu a cesnak, nechaj ich orestovať 2-3 minúty, až zmäknú a začnú voňať.
-
Pridaj mrkvu, zemiak a zázvor. Orestuj ich ešte 5 minút, aby sa všetko prepojilo a jemne zhnedlo.
-
-
Varenie polievky:
-
Zalej zeleninu zeleninovým vývarom alebo vodou, pridaj soľ, korenie a kurkumu.
-
Polievku priveď k varu, potom zníž teplotu a nechaj variť asi 20 minút, kým mrkva a zemiak nezmäknú.
-
-
Mixovanie:
-
Po uvarení polievku odstav z ohňa. Pomocou tyčového mixéra (alebo v mixéri) ju rozmixuj do hladkej krémovej konzistencie.
-
Ak je polievka príliš hustá, pridaj trochu vývaru alebo vody, aby si dosiahol požadovanú hustotu.
-
-
Dochutenie:
-
Do hotovej polievky pridaj šťavu z pomaranča a nastrúhanú kôru podľa chuti.
-
Môžeš pridať aj trošku medu alebo agávového sirupu, aby si vyvážil kyslosť pomaranča.
-
Dobre premiešaj a nechaj chvíľu prepojiť chutě.
-
-
Servírovanie:
-
Polievku rozlej do misiek, ozdob čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kúskom pomarančovej kôry.
-
Podávaj teplú s kúsok chleba alebo opečenými krutónmi.
-
Zdroj foto: Freepik