Mrkvová polievka s pomarančom a zázvorom

Mrkvová polievka s pomarančom a zázvorom

Tento recept na mrkvovú polievku s pomarančom a zázvorom je ideálny pre jarné dni, prináša príjemnú sviežu chuť, ktorá je zároveň sladká a korenistá. Zázvor a pomaranč dodávajú polievke osviežujúci nádych, zatiaľ čo mrkva a zemiak zabezpečujú jemnú a krémovú textúru.

Ingrediencie:

  • 500 g mrkvy

  • 1 stredne veľký zemiak

  • 1 pomaranč (šťava aj kôra)

  • 1 malý kúsok čerstvého zázvoru (cca 2 cm)

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)

  • 2 PL olivového oleja

  • 1/2 čajovej lyžičky soli (podľa chuti)

  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy (voliteľné, pre farbu a chuť)

  • 1 PL medu alebo agávového sirupu (voliteľne, na vyváženie kyslosti)

  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava zeleniny:

    • Ošúp mrkvu a zemiak, nakrájaj ich na menšie kocky.

    • Cibuľu a cesnak ošúp a nakrájaj nadrobno.

    • Zázvor ošúp a nastrúhaj na jemno.

  2. Orestovanie zeleniny:

    • V hrnci rozohrej olivový olej na strednom ohni.

    • Pridaj nakrájanú cibuľu a cesnak, nechaj ich orestovať 2-3 minúty, až zmäknú a začnú voňať.

    • Pridaj mrkvu, zemiak a zázvor. Orestuj ich ešte 5 minút, aby sa všetko prepojilo a jemne zhnedlo.

  3. Varenie polievky:

    • Zalej zeleninu zeleninovým vývarom alebo vodou, pridaj soľ, korenie a kurkumu.

    • Polievku priveď k varu, potom zníž teplotu a nechaj variť asi 20 minút, kým mrkva a zemiak nezmäknú.

  4. Mixovanie:

    • Po uvarení polievku odstav z ohňa. Pomocou tyčového mixéra (alebo v mixéri) ju rozmixuj do hladkej krémovej konzistencie.

    • Ak je polievka príliš hustá, pridaj trochu vývaru alebo vody, aby si dosiahol požadovanú hustotu.

  5. Dochutenie:

    • Do hotovej polievky pridaj šťavu z pomaranča a nastrúhanú kôru podľa chuti.

    • Môžeš pridať aj trošku medu alebo agávového sirupu, aby si vyvážil kyslosť pomaranča.

    • Dobre premiešaj a nechaj chvíľu prepojiť chutě.

  6. Servírovanie:

    • Polievku rozlej do misiek, ozdob čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kúskom pomarančovej kôry.

    • Podávaj teplú s kúsok chleba alebo opečenými krutónmi.

Zdroj foto: Freepik