Boršč z červenej repy

Boršč z červenej repy

Výborný tradičný recept, ktorý zvládne aj začínajúca gazdinka. Je ideálny na chladné dni a poteší každého milovníka sýtych polievok. Pre ešte lepšiu chuť ho môžete pripraviť deň vopred, aby sa chute prepojili.

Ingrediencie:

  • 300 g červenej repy

  • 200 g kyslej kapusty (alebo ½ malej hlávky čerstvej kapusty)

  • 300 g hovädzieho mäsa

  • 300 g bravčového mäsa

  • 1,5 litra vývaru

  • 200 ml kyslej smotany

  • 100 g mrkvy

  • 100 g petržlenu

  • 300 g zemiakov

  • 1 väčšia cibuľa

  • 2–4 strúčiky cesnaku

  • 3 PL oleja

  • 2 KL octu

  • podľa chuti: nové korenie, bobkový list, celé čierne korenie, rasca, soľ

  • čerstvý kôpor na ozdobenie

Postup:

  1. Červenú repu uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na rezance.

  2. Na rozpálenom oleji opražíme cibuľu nakrájanú na mesiačiky.

  3. Pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso a dusíme približne 20 minút.

  4. Pridáme bravčové mäso, bobkový list, korenie, rascu a soľ. Pokračujeme v pomalom dusení.

  5. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme na rezance nakrájanú zeleninu (mrkvu, petržlen), na kocky nakrájané zemiaky a kapustu.

  6. Prilejeme vývar a pridáme pripravenú červenú repu.

  7. Dochutíme korením, pretlačeným cesnakom, soľou a octom.

  8. Polievku podávame ozdobenú kyslou smotanou a posekaným čerstvým kôprom.

Zdroj foto: Freepik