Šalátová polievka

Šalátová polievka

Ingrediencie:

  • 1 hlávka hlávkového šalátu (môžete použiť aj rôzne druhy šalátov, ako je rímsky alebo ľadový)

  • 1 veľká uhorka

  • 2 stredne veľké zemiaky

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu (voliteľné)

  • 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy

  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Uhorku ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nakrájajte.

  2. Orestovanie: V hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, orestujte do zlatista (asi 2-3 minúty).

  3. Pridanie zemiakov: Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a chvíľu ich orestujte spolu s cibuľou a cesnakom.

  4. Varenie: Zalejte zemiaky zeleninovým vývarom, pridajte soľ, čierne korenie a tymián. Priveďte k varu a varte na miernom ohni asi 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú.

  5. Pridanie šalátu a uhoriek: Do hrnca pridajte nakrájaný šalát a uhorku. Varíme ďalších 5-7 minút, aby zelenina zmäkla, ale stále si zachovala svoju čerstvosť.

  6. Dochutenie: Polievku ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo dokoreňte. Na záver pridajte citrónovú šťavu pre osviežujúcu chuť.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s kúskom čerstvého chleba alebo croutonmi.

Zdroj foto: freepik