
Šalátová polievka
Ingrediencie:
-
1 hlávka hlávkového šalátu (môžete použiť aj rôzne druhy šalátov, ako je rímsky alebo ľadový)
-
1 veľká uhorka
-
2 stredne veľké zemiaky
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
-
2 polievkové lyžice olivového oleja
-
Soľ a čierne korenie podľa chuti
-
1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu (voliteľné)
-
1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
-
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Uhorku ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nakrájajte.
-
Orestovanie: V hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, orestujte do zlatista (asi 2-3 minúty).
-
Pridanie zemiakov: Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a chvíľu ich orestujte spolu s cibuľou a cesnakom.
-
Varenie: Zalejte zemiaky zeleninovým vývarom, pridajte soľ, čierne korenie a tymián. Priveďte k varu a varte na miernom ohni asi 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
-
Pridanie šalátu a uhoriek: Do hrnca pridajte nakrájaný šalát a uhorku. Varíme ďalších 5-7 minút, aby zelenina zmäkla, ale stále si zachovala svoju čerstvosť.
-
Dochutenie: Polievku ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo dokoreňte. Na záver pridajte citrónovú šťavu pre osviežujúcu chuť.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s kúskom čerstvého chleba alebo croutonmi.
Zdroj foto: freepik