Myjavská kapustnica so slivkami
Myjavská kapustnica so slivkami je unikátna variácia tradičného vianočného jedla, ktorá kombinuje kyslosť kapusty s jemnou sladkosťou sušených sliviek. Tento recept pochádza z regiónu Myjava a dodnes sa teší veľkej obľube.
Ingrediencie pre 6 osôb:
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g údeného mäsa (klobása, slanina, údené koleno)
- 100 g sušených sliviek
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 bobkový list
- 5 zŕn čierneho korenia
- 1,5 l vody alebo mäsového vývaru
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžička cukru
- soľ podľa chuti
- kyslá smotana na servírovanie
Postup prípravy:
1. Príprava surovín
-
Kapustu prepláchnite a ak je príliš kyslá, nechajte ju okapanú.
-
Sušené slivky namočte na 30 minút do vlažnej vody.
-
Mäso nakrájajte na menšie kúsky.
2. Varenie základu
-
Na oleji opečte cibuľu do sklenena.
-
Pridajte mäso a opečte do zlatista.
-
Zasypejte sladkou paprikou a rýchlo premiešajte.
-
Pridajte kapustu, cesnak, bobkový list a korenie.
-
Zalite vývarom a varíme 30 minút.
3. Pridanie sliviek
-
Slivky nakrájajte na polovičky a odstráňte kôstky.
-
Pridajte do polievky spolu s cukrom.
-
Varíme ďalších 15 minút.
4. Zahusťovanie a dochutenie
-
Múku rozmixujte s trochou vody a pridajte do polievky.
-
Ešte 5 minút povarte a odstráňte bobkový list.
-
Ochutnajte a prípadne pridajte soľ alebo cukor.
Tipy na dokonalú kapustnicu
-
Pre intenzívnejšiu chuť pridajte trochu údenej papriky
-
Ak máte radi sladšiu verziu, zvýšte množstvo sliviek
-
Pre vegetariánsku verziu vynechajte mäso a použite hubový vývar
Prečo je táto kapustnica špeciálna?
-
Unikátna chuťová kombinácia slaného a sladkého
-
Výdatné a sýte jedlo vhodné na sviatky
-
Regionálny poklad z Myjavy
Servírovanie:
Podávajte s kyslou smotanou a čerstvým chlebom. Ideálne chutí druhý deň, keď sa chute ešte viac prelnú.
Zdroj foto: freepik