Myjavská kapustnica so slivkami

Myjavská kapustnica so slivkami

Myjavská kapustnica so slivkami je unikátna variácia tradičného vianočného jedla, ktorá kombinuje kyslosť kapusty s jemnou sladkosťou sušených sliviek. Tento recept pochádza z regiónu Myjava a dodnes sa teší veľkej obľube.

Ingrediencie pre 6 osôb

✔ 500 g kyslej kapusty
✔ 200 g údeného mäsa (klobása, slanina, údené koleno)
✔ 100 g sušených sliviek
✔ 1 veľká cibuľa
✔ 2 strúčiky cesnaku
✔ 2 lyžice oleja
✔ 1 lyžica sladkej papriky
✔ 1 bobkový list
✔ 5 zŕn čierneho korenia
✔ 1,5 l vody alebo mäsového vývaru
✔ 1 lyžica hladkej múky
✔ 1 lyžička cukru
✔ soľ podľa chuti
✔ kyslá smotana na servírovanie

Postup prípravy

1. Príprava surovín

  1. Kapustu prepláchnite a ak je príliš kyslá, nechajte ju okapanú.

  2. Sušené slivky namočte na 30 minút do vlažnej vody.

  3. Mäso nakrájajte na menšie kúsky.

2. Varenie základu

  1. Na oleji opečte cibuľu do sklenena.

  2. Pridajte mäso a opečte do zlatista.

  3. Zasypejte sladkou paprikou a rýchlo premiešajte.

  4. Pridajte kapustu, cesnak, bobkový list a korenie.

  5. Zalite vývarom a varíme 30 minút.

3. Pridanie sliviek

  1. Slivky nakrájajte na polovičky a odstráňte kôstky.

  2. Pridajte do polievky spolu s cukrom.

  3. Varíme ďalších 15 minút.

4. Zahusťovanie a dochutenie

  1. Múku rozmixujte s trochou vody a pridajte do polievky.

  2. Ešte 5 minút povarte a odstráňte bobkový list.

  3. Ochutnajte a prípadne pridajte soľ alebo cukor.

Tipy na dokonalú kapustnicu

✔ Pre intenzívnejšiu chuť pridajte trochu údenej papriky
✔ Ak máte radi sladšiu verziu, zvýšte množstvo sliviek
✔ Pre vegetariánsku verziu vynechajte mäso a použite hubový vývar

Prečo je táto kapustnica špeciálna?

  • Unikátna chuťová kombinácia slaného a sladkého

  • Výdatné a sýte jedlo vhodné na sviatky

  • Regionálny poklad z Myjavy

Servírovanie

Podávajte s kyslou smotanou a čerstvým chlebom. Ideálne chutí druhý deň, keď sa chute ešte viac prelnú.

Zdroj foto: freepik