
Fazuľová polievka s rezancami
Fazuľová polievka s rezančekmi je jedným z najobľúbenejších slovenských jedál. Je jednoduchá na prípravu, lacná a hlavne – dokonale zasýti. Tu je osvedčený recept, ktorý chutí ako od mamy.
Ingrediencie
✔ 300 g fazule (červenej alebo bielej)
✔ 200 g údeného mäsa (klobása, slanina, údené koleno)
✔ 1 veľká cibuľa
✔ 2 strúčiky cesnaku
✔ 2 lyžice oleja
✔ 1 lyžica sladkej papriky
✔ 1 bobkový list
✔ 5 zŕn čierneho korenia
✔ 1,5 l vody alebo zeleninového vývaru
✔ 150 g hladkej múky na rezančeky
✔ 1 vajce
✔ soľ, mleté korenie podľa chuti
✔ čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup prípravy
1. Varenie fazule
-
Fazuľu prepláchnite a ak používate suchú, nechajte ju pres noc namočenú.
-
Uvaríme ju do mäkka (asi 1 hodinu, alebo v rýchlovarnom hrnci 20 minút).
2. Základ polievky
-
Na oleji opečte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak.
-
Pridajte na kocky nakrájané údené mäso a opečte.
-
Zasypejte sladkou paprikou a krátko zamiešajte.
-
Pridajte uvarenú fazuľu, bobkový list, čierne korenie a zalite vodou/vývarom.
-
Varíme 15 minút, kým sa chute prepoja.
3. Rezančeky
-
Zmiešajte múku, vajce a trochu vody, aby vzniklo tužšie cesto.
-
Rozvaľte ho na tenké pláty a nakrájajte na malé štvorčeky alebo pásiky.
-
Pridajte ich do vriacej polievky a varíme ďalších 5-7 minút.
4. Dochutenie a servírovanie
-
Ochutnajte a prípadne pridajte soľ a korenie.
-
Odstráňte bobkový list.
-
Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy na dokonalú fazuľovú polievku
✔ Ak chcete krémovejšiu textúru, časť fazule rozmuťte vidličkou.
✔ Môžete pridať zeleninu – mrkvu, zeler alebo paradajky.
✔ Pre pikantnú verziu pridajte štipku chilli.
Prečo je táto polievka taká dobrá?
-
Výdatná a sýta – ideálna na chladné dni.
-
Plná bielkovín – vďaka fazuli a mäsu.
-
Jednoduchá a lacná – stačí pár základných surovín.
Variácie
-
Vegetariánska verzia – vynechajte mäso a pridajte viac zeleniny.
-
Špeciálna verzia – s údenou paprikou a cesnakovými krutónmi.
Záver
Fazuľová polievka s rezančekmi je dokonalý príklad jednoduchého, no chutného jedla, ktoré zasýti celú rodinu. Vyskúšajte tento tradičný recept a urobte si radosť domácou chutou.
-ada-
Zdroj foto: freepik