Cesnaková krémová

Cesnaková krémová

Ingrediencie:

  • 1 hlavička cesnaku (cca 10–12 strúčikov)

  • 1 stredne veľká cibuľa

  • 3–4 stredné zemiaky

  • 1,5 litra zeleninového vývaru alebo vody

  • 2 lyžice masla

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 200 ml smotany na varenie

  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu (voliteľné)

  • chrumkavé krutóny a čerstvá pažítka na podávanie​

Postup:

  1. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Cibuľu nasekáme nadrobno, zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.

  2. V hrnci rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Pridáme cibuľu a restujeme do sklovita.

  3. Pridáme cesnak a krátko orestujeme, kým sa nerozvonia.

  4. Pridáme zemiaky, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a pridáme tymian.

  5. Varíme na miernom ohni približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.

  6. Polievku rozmixujeme dohladka.

  7. Prilejeme smotanu, premiešame a krátko povaríme.

  8. Podávame s chrumkavými krutónmi a posypané čerstvou pažítkou.​

Zdroj foto: freepik