
Cesnaková krémová
Ingrediencie:
-
1 hlavička cesnaku (cca 10–12 strúčikov)
-
1 stredne veľká cibuľa
-
3–4 stredné zemiaky
-
1,5 litra zeleninového vývaru alebo vody
-
2 lyžice masla
-
1 lyžica olivového oleja
-
200 ml smotany na varenie
-
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
-
1/2 lyžičky sušeného tymianu (voliteľné)
-
chrumkavé krutóny a čerstvá pažítka na podávanie
Postup:
-
Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Cibuľu nasekáme nadrobno, zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
-
V hrnci rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Pridáme cibuľu a restujeme do sklovita.
-
Pridáme cesnak a krátko orestujeme, kým sa nerozvonia.
-
Pridáme zemiaky, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a pridáme tymian.
-
Varíme na miernom ohni približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
-
Polievku rozmixujeme dohladka.
-
Prilejeme smotanu, premiešame a krátko povaríme.
-
Podávame s chrumkavými krutónmi a posypané čerstvou pažítkou.
Zdroj foto: freepik