
Cesnačka s haluškami
Ingrediencie:
-
16 strúčikov cesnaku
-
2 lyžice masla
-
1 lyžica hladkej múky
-
500 ml vody
-
soľ podľa chuti
-
1 vajce
-
100 ml smotany
-
1 lyžica sekanej pažítky (alebo petržlenovej vňate)
Postup:
-
Olúpané strúčiky cesnaku nakrájame na plátky.
-
V širokej rajnici rozpustíme maslo a cesnak pomaly opečieme do svetlo ružova. Nesmie zhnednúť, bol by horký.
-
Opečený cesnak posypeme múkou a krátko zapražíme.
-
Zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme 10 minút.
-
V miske rozšľaháme vajce, oddelíme žĺtok a bielok. Bielok ušľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
-
Malou lyžičkou vykrajujeme halušky a postupne ich zavaríme v mierne vriacej polievke. Halušky v polievke opatrne pootáčame. Ak robíme pre viac osôb, uvarené vyberieme, aby sme mali kde zavariť ďalšie.
-
Hotovú polievku odstavíme. V smotane rozšľaháme žĺtok, vylejeme do polievky, aby sa zhustila a už nevaríme.
-
Dochutíme ju sekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
-
Podávame s kockami opečeného a osoleného chleba.
Zdroj foto: freepik