Cesnačka s haluškami

Cesnačka s haluškami

Ingrediencie:

  • 16 strúčikov cesnaku

  • 2 lyžice masla

  • 1 lyžica hladkej múky

  • 500 ml vody

  • soľ podľa chuti

  • 1 vajce

  • 100 ml smotany

  • 1 lyžica sekanej pažítky (alebo petržlenovej vňate)​

Postup:

  1. Olúpané strúčiky cesnaku nakrájame na plátky.

  2. V širokej rajnici rozpustíme maslo a cesnak pomaly opečieme do svetlo ružova. Nesmie zhnednúť, bol by horký.

  3. Opečený cesnak posypeme múkou a krátko zapražíme.

  4. Zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme 10 minút.

  5. V miske rozšľaháme vajce, oddelíme žĺtok a bielok. Bielok ušľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.

  6. Malou lyžičkou vykrajujeme halušky a postupne ich zavaríme v mierne vriacej polievke. Halušky v polievke opatrne pootáčame. Ak robíme pre viac osôb, uvarené vyberieme, aby sme mali kde zavariť ďalšie.

  7. Hotovú polievku odstavíme. V smotane rozšľaháme žĺtok, vylejeme do polievky, aby sa zhustila a už nevaríme.

  8. Dochutíme ju sekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

  9. Podávame s kockami opečeného a osoleného chleba.

Zdroj foto: freepik