Bobuľové ovocie a jeho výhody

Bobuľové ovocie a jeho výhody

Bobuľové ovocie patrí medzi superpotraviny. Ak hľadáte spôsob, ako posilniť svoje zdravie a pohodu prostredníctvom výživy, bobuľové ovocie je výbornou voľbou. Malé bobuľové plody sú nabité základnými vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi, ktoré dokážu s vaším telom urobiť zázraky.

V nasledujúcich riadkoch sa spoločne ponoríme do skúmania neuveriteľných výhod bobuľového ovocia a posvietime si na to, prečo by ste ho mali zaradiť do jedálnička.

Bobuľové ovocie a jeho výhody

Bobuľové ovocie zahŕňa rôzne druhy bobúľ, ako napríklad jahody, maliny, čučoriedky, černice, červené, biele či čierne ríbezle. Tieto drobné plody sú nielen veľmi chutné, ale aj výživné. Disponujú nižším obsahom kalórií a vysokým zastúpením vlákniny. To znamená, že sú výborným druhom ovocia i pre tých, ktorí chudnú alebo si chcú udržať optimálnu hmotnosť.

Bobuľové ovocie je bohaté na antioxidanty, ako napríklad antokyány, kvercetín či vitamín C. Antioxidanty hrajú v našom jedálničku veľkú rolu, pretože chránia bunky pred oxidačným stresom a vznikom ochorení, vrátane rakoviny či srdcových chorôb.

Bobule tiež obsahujú zlúčeniny, ktoré zlepšujú činnosť mozgu, podporujú pamäťové schopnosti a chránia pred kognitívnym poklesom funkcií súvisiacich s vekom. Ak chcete mať funkčný mozog do vysokého veku, jedzte pravidelne bobuľové ovocie.

Bobuľové ovocie je výborné aj na posilnenie imunity a podporu schopnosti lepšie zvládať bežné ochorenia či chrípky. Predstavujú tiež zdroj vlákniny, ktorá zasýti a je pokladom pre trávenie.


Zdroj foto: freepik.com
 

Vedecké štúdie naznačujú, že tí, ktorí jedia viac bobuľového ovocia, žijú o niečo dlhšie. Bobule je vhodné jesť počas sezóny a dopriať si približne jednu šálku denne. Okrem antioxidantov a vitamínu C doplnia do tela vitamín K, draslík, horčík, vlákninu a prebiotiká. Dobrou správou je, že mrazené bobuľové ovocie poskytuje rovnaké zdravotné výhody ako čerstvé.

Ktoré bobuľové ovocie máte najradšej a aké sú jeho benefity?

Do kategórie bobuľového ovocia patrí viacero bobúľ. Pozrime sa spoločne na to, čím sú výnimočné.

Čučoriedky podporujú krvotvorbu a sú nabité antokyánmi

Azda jedným z najznámejších druhov bobuľového ovocia sú čučoriedky. Sú bohaté na antokyány, ktoré im dávajú typickú farbu. Disponujú významnými protizápalovými vlastnosťami. Prospievajú srdcu, znižujú riziko vzniku srdcovocievnych chorôb, podporujú krvotvorbu i funkcie mozgu.


Zdroj foto: freepik.com

Maliny a černice bojujú proti starnutiu

Maliny sú bohaté na vitamín C. Podporujú obranyschopnosť a bojujú proti starnutiu, keďže vitamín C stimulujú tvorbu kolagénu. Tieto účinky znásobujú aj ďalšie zastúpené antioxidanty. Maliny majú diuretické vlastnosti a prospievajú tráveniu.

Černice sú zdrojom antokyánov a ďalších antioxidantov, čiže spomaľujú celkové starnutie organizmu. Ak vás často trápi nervozita a stres, toto ovocie jedzte čo najčastejšie.

Maliny aj černice sú bohaté na vlákninu, čiže výborne zasýtia. Majú nízky glykemický index, a teda predstavujú aj prevenciu cukrovky.

Jahody sú bohaté na vitamín C

Jahody patria k najobľúbenejším druhom bobuľového ovocia. Sú výnimočné zastúpením vitamínu C. Obsahujú aj už niekoľkokrát spomínané antokyány a ďalšie antioxidanty. Podľa vedcov sú aj zdrojom pelargonidínu. Tent sa spája so znížením rizika vzniku Alzheimerovej choroby.


Zdroj foto: freepik.com

Brusnice prospievajú močovému ústrojenstvu

Kyslosť čerstvých brusníc je porovnateľná s citrónom či limetkou, a preto sa konzumujú sušené a dosladené cukrom či medom. Brusnice i brusnicová šťava sú pomocníkmi pri zápaloch močového mechúra. Za tento účinok je zodpovedná kyselina benzoová. Existuje predpoklad, že zabraňuje uchyteniu baktérií na tkanivových výstelkách, napríklad v močovom trakte.

Ak sa u vás často vyskytujú infekcie močových ciest, pravidelná konzumácia brusníc môže znížiť toto riziko až o 30 percent.

Čierne ríbezle

Tmavomodrá až čierna šupka čiernych ríbezlí napovedá, že sú bohaté na antokyány. Obsahujú ich ešte viac ako čučoriedky. Čierne ríbezle sú bohatou zásobárňou vitamínu C a železa, čiže sú výborné na podporu krvotvorby aj u ľudí s anémiou.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com