Jahoda obyčajná – využite nielen plody, ale i listy

Jahoda obyčajná – využite nielen plody, ale i listy

Pod pojmom jahoda si väčšina z nás predstaví sladučké červené plody, ktoré sa rozplývajú na jazyku. V skutočnosti má však jahoda obyčajná (Fragaria vesca) oveľa širšie uplatnenie.

Jahodu obyčajnú nájdeme v listnatých i ihličnatých lesoch. Obľubuje slnečné miesta. Avšak niektorí záhradkári ju aj predávajú, a vďaka tomu ju môžete pestovať vo svojej záhrade (pozor, z pestovaných druhov listy nezbierajte). No oveľa väčšie čaro a zážitok vám prinesie vtedy, keď sa po ňu vyberiete do lesa a tam si vychutnáte malé červené plody, poprípade nazbierate listy.

Kedy zbierať listy?

Ideálnym časom na zber lístkov je obdobie v čase začiatku kvitnutia. To je väčšinou v mesiaci máj. Zbierajú sa hlavne mladé lístky, niekedy aj kvitnúca vňať. Babky bylinkárky ich odporúčali zbierať vždy ráno a za suchého počasia. Čerstvé lístky sa opláchnu a nechajú vysušiť voľne, alebo v sušičke, kde teplota nesmie presiahnuť 50 stupňov Celzia. Skladujú sa v uzatvárateľnej nádobe na suchom a tmavom mieste.

Aké sú pozitívne účinky listov jahody?

Jahodové listy sú bohaté na viacero prospešných látok. Obsahujú užitočné flavonoidy, triesloviny, vitamín C, draslík, železo a ďalšie. Majú príjemnú chuť, preto sú často súčasťou rôznych miešaných čajov.

Ak si z nich pripravíte čaj, podporíte tým látkovú výmenu. Piť by ho mali aj tí, ktorí trpia anémiou a majú vysoký krvný tlak. Čaj sa osvedčil aj pri problémoch s močovým ústrojenstvom a pri hemoroidoch. Výborný je aj na prečistenie krvi. Koreň zmiešaný s listami má blahodarný účinok aj na nervovú sústavu – skvelo upokojuje.

Tipy na menej tradičné využitie jahody

Jahody sú pokladom nielen pre zdravie, ale aj pre pleť. Skúste niekoľko červených plodov „obetovať“ a pripraviť si z nich výživnú masku – jahody popučte a zmiešajte s bielym jogurtom, naneste na pleť a nechajte 20 minút pôsobiť.
Listy jahody môžete využiť nielen na prípravu čaju, ale aj ako kloktadlo vtedy, keď trpíte zápalmi v ústnej dutine.

Ako si pripraviť čaj?

Ak sa vám nechce do lesa zbierať lístky a potom ich sušiť, sušené jahodové listy kúpite bežne v lekárňach či v špecializovaných obchodoch. Čaj sa pripravuje z jednej čajovej lyžičky sušených lístkov. Tie sa zalejú 200 ml vriacej vody a nechajú sa lúhovať 10 – 15 minút. Čaj možno piť niekoľkokrát denne aj dlhšie obdobie.

-w-