Psyllium ako zdroj vlákniny. Spoznajte výhody i riziká

Psyllium ako zdroj vlákniny. Spoznajte výhody i riziká

Počet ľudí s tráviacimi problémami, vysokým cholesterolom či inzulínovou rezistenciou rastie. Jednou z príčin vzniku týchto i ďalších zdravotných problémov je nedostatok vlákniny v tele, ktorej zdrojom môže byť aj psyllium.

Čím ďalej, tým väčšie množstvo ľudí sa zameriava na zdravý životný štýl. Uvedomujeme si, aký dôležitý je pohyb, dostatočný spánok, pitný režim, zvládanie stresu a, samozrejme, zdravá, pestrá a vyvážená strava.

Jedným z dôležitých pilierov zdravej výživy je dostatočný prísun vlákniny. Podľa odborníkov by mal dospelý človek prijať 25 až 30 g vlákniny denne z rôznych rastlinných zdrojov. Ak ich týždenne narátate viac ako 30, robíte veľkú službu svojim črevám, pretože prispievate k pestrosti črevného mikrobiómu.

Avšak faktom je, že napriek narastajúcemu záujmu o zdravé stravovanie, stále väčšina Slovákov neprijíma ani polovicu z odporúčanej dennej dávky vlákniny. To sa v dlhodobom horizonte spája, napríklad so zápchou, zvýšeným cholesterolom či vznikom cukrovky.

Hľadáte spôsob, ako prepašovať viac vlákniny do jedálnička? Jednou z možností je psyllium.

Čo je psyllium?

Psyllium je na trhu pomerne dlho a nazýva sa aj indická vláknina. Psyllium (Plantago ovata) je získané z osemenia rastliny skorocelu indického. Ide o druh rozpustnej vlákniny, ktorá na seba viaže vodu a vytvorí gél. Kúpite ho vo forme výživového doplnku aj u nás a to vo forme prášku či kapsúl.

Psyllium je prirodzene bezlepkové, a teda vhodné aj pre ľudí s intoleranciami. Keď začínate s jeho užívaním, preferujte menšie množstvá a zvýšte pitný režim, nakoľko veľké množstvo vlákniny a malé množstvo vody môže zhoršiť zápchu.

Pozitíva psyllia v kocke

Psyllium je jednou z možností, ako zvýšiť príjem vlákniny v strave. To sa spája s nasledovnými výhodami:

  • Psyllium je vláknina a funguje ako prebiotikum, čiže potrava pre prospešné črevné baktérie. To znamená, že je prevenciou zápchy, pomáha pri hnačke a celkovo zlepšuje trávenie. Samozrejme, rovnováha črevných baktérií je spojená aj s lepšou imunitou.
  • Indický skorocel sa vám zíde aj pri chudnutí a to kvôli schopnosti vlákniny zasýtiť a eliminovať prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu. Nezabúdajte, že dostatok vlákniny v strave zvyšuje a predlžuje pocit sýtosti.
  • Má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu, pretože psyllium na seba viaže cholesterol v črevách a pomáha ho odstraňovať. Je teda aj pomocníkom pri vysokej hladine LDL cholesterolu. Tým pádom je aj prevenciou ochorení srdca.
  • Reguluje hladinu cukru v krvi, pretože vláknina ovplyvňuje proces vstrebávania cukru, tým pádom je prevenciou inzulínovej rezistencie a cukrovky. Psyllium však môže byť užitočné aj pre cukrovkárov.
  • Psyllium sa môže hodiť aj pri takých diagnózach, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva či ateroskleróza.

Ako užívať psyllium bezpečne?

Ako je spomenuté vyššie, psyllium začnite užívať v malých množstvách, napríklad v podobe jednej čajovej lyžičky, ktorú zapijete pohárom vody. Predídete tak prípadnému nadúvaniu, plynatosti, zápche či hnačke. Ideálne je užiť ho 30 minút pred jedlom.

Ak užívate lieky na lekársky predpis, konzultujte užívanie psyllia s lekárom, pretože môže ovplyvňovať vstrebávanie niektorých liekov.

Mirka