
Chia semienka – zdroj vlákniny, bielkovín a omega-3
Chia semienka sa v posledných rokoch stali obľúbenou súčasťou zdravej výživy a sú známe ako výborný zdroj vlákniny. Tieto malé čierne semienka predstavujú aj cenný zdroj bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Možno z nich vyčarovať mnohé pochúťky a pri pravidelnej konzumácii dokážu podporiť naše zdravie.
Chia semienka - účinky na zdravie
Maličké čierne chia semienka majú mnohé pozitívne účinky na zdravie. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, vďaka čomu podporujú trávenie a pomáhajú predchádzať zápche.
Stabilizujú hladinu cukru v krvi, čo ocenia diabetici aj ľudia s inzulínovou rezistenciou. Pravidelná konzumácia chia semienok prispieva k znižovaniu cholesterolu a podporuje zdravie srdca.
Chia semienka vďačia za svoje pozitívne účinky na zdravie aj vysokému obsahu antioxidantov, čo sú látky chrániace bunky pred poškodením.
Tieto semienka tiež predstavujú kvalitný zdroj bielkovín a sú cennou zložkou stravy vegetariánov i vegánov.
Sú tiež vhodnou súčasťou bezlepkovej stravy, takže ich môžu konzumovať i ľudia trpiaci celiakiou.
Chia semienka na chudnutie
Pre mnohých ľudí sú chia semienka overeným pomocníkom na chudnutie. Po zmiešaní s tekutinou vytvoria gélovú konzistenciu, ktorá zaplní žalúdok a znižuje chuť do jedla. Navyše obsahujú komplexné bielkoviny, ktoré podporujú rast svalovej hmoty a pomalšie sa trávia, čo prispieva k dlhodobému pocitu sýtosti.
Omega 3 v chia semienkach
Samotnou kapitolou je aj vysoký obsah omega-3 mastných kyselín v chia semienkach. Obsahujú hlavne kyselinu alfa-linolénovú (ALA). Omega-3 tuky sú dôležité pre zdravie mozgu, srdca a zníženie zápalov v tele.
V porovnaní s ľanovými semienkami majú výhodu v tom, že ich netreba mlieť, aby sa živiny vstrebali.
Zdroj foto: freepik.com
Chia semienka a recepty - ako ich použiť v kuchyni
Recepty, v ktorých sa používajú chia semienka, sú naozaj pestré. Tu je niekoľko nápadov na recepty z chia semienok.
Príprava gélu
Namočením chia semienok získame gél, ktorý možno použiť miesto vajíčka pri pečení alebo na zahustenie do omáčok či polievok. Stačí zmiešať 1 lyžicu chia semienok so 4 lyžicami vody a nechať asi 15 minút odstáť, kým vznikne gél.
Chia puding
Obľúbený recept z chia semienok je aj chia puding. Príprava je jednoduchá: rozmiešame chia semienka v mlieku alebo jogurte (napríklad 1/4 šálky semienok na 2 šálky tekutiny) necháme odstáť cez noc v chladničke. Ráno budú semienka napučané a stačí už len pridať ovocie podľa chuti.
Zdroj foto: freepik.com
Ďalšie spôsoby, ako použiť chia semienka v kuchyni
Chia semienka možno nasypať celé do ovsenej kaše, jogurtu, smoothies, šalátov alebo na ozdobu pečiva. Pridávajú vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a zvýšia výživovú hodnotu bez zmeny chuti.
Semienka sa dajú konzumovať aj naklíčené, čo zvyšuje obsah prospešných látok. Klíčky môžeme pridávať do šalátov alebo nátierok.
Zdroj foto: freepik.com