
Tekvica hokkaido - dar pre naše zdravie
Tekvica hokkaido patrí medzi najobľúbenejšie druhy tekvíc. Za jej popularitu môže najmä jemná, mierne oriešková chuť, ale aj fakt, že ju netreba šúpať. Okrem toho je tekvica hokkaido dar pre naše zdravie. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje trávenie a vďaka obsahu vitamínov a minerálov má silné antioxidačné účinky.
Vitamíny a minerály ukryté v hokkaido
Tekvica hokkaido je bohatá na vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje najmä počas jesene. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A (beta-karotén), ktorý podporuje zdravie zraku a správnu funkciu imunitného systému. Ďalej ponúka vitamín C, E a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité aj pre nervovú sústavu. Okrem vitamínov je hokkaido bohatou zásobárňou minerálov, ako je draslík, horčík, železo a vápnik. Vďaka tomuto vzácnemu zloženiu si pravidelnou konzumáciou tekvice posilníme nielen zdravie, ale aj kvalitu pokožky, vlasov a nechtov.
V neposlednom rade je hokkaido kvôli nízkemu obsahu tukov a kalórií a zároveň vysokému obsahu vlákniny vhodná aj pri chudnutí.
Tekvicová polievka - recept, ktorý na jeseň nesmie chýbať
Jedným z najznámejších receptov z tekvice hokkaido je práve krémová polievka. Jej príprava je jednoduchá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár.
Zdroj foto: freepik.com
Jednoduchý recept na tekvicovú polievku
Na prípravu budeme potrebovať: 1 tekvicu hokkaido, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody), 1 zemiak (nemusí byť), soľ, korenie, muškátový oriešok, olivový olej, smotanu
Postup:
Tekvicu nakrájame aj so šupkou. Na oleji orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme tekvicu a zemiak. Zalejeme vývarom, prípadne vodou, dochutíme soľou a korením, a varíme všetko spolu asi 20 minút. Keď sú tekvica a zemiak mäkké, polievku rozmixujeme dohladka. Na záver pridáme smotanu a necháme prejsť varom.
Tekvicovú polievku podávame napríklad s hriankou alebo kúskom obľúbeného pečiva. Môžeme ju ozdobiť tekvicovými semiačkami a troškou tekvicového oleja.
Zdravé jedlá z tekvice
Aj keď je tekvicová polievka najznámejším spôsobom, ako hokkaido využiť, existuje mnoho ďalších receptov na zdravé jedlá z tejto tekvice. Môžeme ju piecť, plniť, pridávať do rizota, cestovín alebo dokonca do koláčov. Šupka je po uvarení alebo upečení mäkká a jedlá, takže tekvicu netreba pred prípravou jedla šúpať, čo šetrí čas.
Hokkaido sa tak ľahko zaradí do každodenného jedálnička a spestrí ho o sezónnu, chutnú a výživnú surovinu.
Zdroj foto: freepik.com
Vedeli ste, že…?
Tekvica hokkaido pochádza pôvodne z Japonska, konkrétne z ostrova Hokkaidó, podľa ktorého dostala aj meno. Zaujímavé je, že sa pestovala už pred viac než 2000 rokmi a v Japonsku sa považuje za symbol dlhovekosti a vitality.
Zdroj foto: freepik.com