Top 6 najzdravších semienok

Top 6 najzdravších semienok

Sú chutné a výživné. Dajú sa pridať do pestrej škály pokrmov. Napriek tomu ich neprijímame v dostatočnom množstve. Reč je o semienkach, ktoré sú pokladom pre fyzické i psychické zdravie.

Benefity semienok sa líšia v závislosti od konkrétneho druhu. Avšak niekoľko zdravotných benefitov majú spoločných. Hoci obsahujú viac kalórií, sú pomocníkmi pri chudnutí, pretože výborne zasýtia. Je za to zodpovedná vláknina spolu s bielkovinami a tukmi. Ak si dáte do jedla semienka, alebo ich zobkáte iba tak, pocit sýtosti vám vydrží naozaj dlho.

Už spomínaná vláknina je pokladom pre trávenie a podieľa sa na znížení cholesterolu v krvi. Má vplyv aj na pestrosť črevného mikrobiómu a udržaní rovnováhy medzi “dobrými” a “zlými” baktériami. To je záruka silnej imunity i ochrany pred civilizačnými ochoreniami.

Semienka sú tiež výborné na reguláciu hladiny krvného cukru, čiže sú aj prevenciou inzulínovej rezistencie a cukrovky. O tom, že sú mimoriadne výživné, niet pochýb.

Zaujíma vás, ktoré semiačka sa oplatí zaradiť do jedálnička? Pozrite sa spolu s nami na to, aké sú najzdravšie druhy semienok a ich benefity.

  1. Ľanové semienka

Patria medzi najznámejšie druhy semien a sú bežne dostupné v obchodoch. Najprospešnejšie sú vtedy, keď ich čerstvo zomeliete a ihneď skonzumujete. Sú nabité bielkovinami, vlákninou, mangánom, vitamínmi skupiny B, fosforom a meďou. Podieľajú sa na zlešpení trávenia, podpore chudnutia, zvyšujú sýtosť a vďaka mangánu prospievajú kostiam.


Zdroj foto: freepik.com

  1. Konopné semienka

Zoženiete ich lúpané a aj nelúpané. Ľahšie stráviteľné sú lúpané, aj keď obsahujú o niečo menej živín, pretože tie bývajú sústredené najmä v šupke. Do tela dodajú kvalitné proteíny a a zdravé tuky, vitamín E, mangán a horčík. Keďže obsahujú pestrú paletu antioxidantov, chránia bunky pred oxidačným stresom a následným vznikom ochorení. Okrem toho podporujú zdravie pokožky a budovanie svalstva.

  1. Tekvicové semienka

Medzi lokálne potraviny patria aj tekvicové semienka. Podobne, ako tie konopné, disponujú bohatým zastúpením zdravých tukov a kvalitných bielkovín. Opomenúť nemožno mangán, fosfor a horčík. Za zmienku stojí aj železo, meď, zinok a vitamín K. Tekvicové semiačka patria aj do jedálnička ľudí, ktorí majú sklony k deficitu železa v organizme, teda anémii.

 

Zdroj foto: freepik.com

  1. Slnečnicové semienka

V zozname najzdravších semien nesmú chýbať slnečnicové. Aj tie sú bežne dostupné v obchodoch. Sú bohaté na prospešné tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamín E, tiamín a vitamín B6, kyselinu listovú, mangán, meď, horčík a selén. Tieto semená prispievajú k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi, majú protizápalové vlastnosti, prospievajú pokožke a regulujú hladinu cukru v krvi.

  1. Chia semiačka

Možno si pamätáte na boom okolo chia semiačok. Samozrejme, vďaka nutričnému obsahu bol zaslúžený. Avšak dnes sú chia semiačka bežnou súčasťou jedálnička nadšencov zdravého životného štýlu. Bielkoviny, zdravé tuky, vláknina, mangán, fosfor, vápnik a cenné antioxidanty robia z chia semienok superpotravinu. Pravidelnou konzumáciou chia semienok môžete podporiť zdravie čriev, posilniť kosti i srdce a, samozrejme, predchádzať zápche.


Zdroj foto: freepik.com

  1. Sezamové semienka

Sezamové semiačka majú okrem nezameniteľnej chuti aj skvelé zdravotné benefity. Bielkoviny, zdravé tuky, vláknina, meď, mangán, vápnik, horčík, železo, fosfor, zinok a vitamíny skupiny B ich právom zaraďujú medzi najzdravšie semienka. Sú výborné na podporu krvotvorby, zníženie krvného tlaku i na posilnenie kostí.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com