Reďkovky -  štipľavé ružové guľôčky plné zdravia

Reďkovky - štipľavé ružové guľôčky plné zdravia

 Reďkovky sú skvelým doplnkom zdravého a rozmanitého jedálnička. Svojou farbou i jemnou štipľavosťou spestria šaláty a tí, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilá, ich môžu pri knihe či televízii chrumkať namiesto čipsov. My vám prezradíme, prečo si táto vizuálne zaujímavá zelenina zaslúži viac vašej pozornosti.

Reďkovka má pozoruhodný obsah vitamínu C, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu. Je významným zdrojom stopového prvku selénu, ktorý chráni naše bunky pred nebezpečnými voľnými radikálmi, čím blahodárne pôsobí na náš imunitný systém. Vitamín C potrebujete prijímať každodenne, telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.
Ak si do šalátu pridáte čo i len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zabezpečíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky.

V jednej reďkovke nájdete gram vlákniny, čo predstavuje približne štyri percentná odporúčanej dennej dávky. Skombinujte ich zopár napríklad s hlávkovým šalátom, pokvapkajte olivovým olejom a máte šalát plný vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, srdcovocievnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Čo sa týka rakoviny, pomáhajú aj ďalšie látky obsiahnuté v reďkovkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.

Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku.

Zrejme ich zvyknete jesť len surové, no pokojne ich môžete použiť aj v teplej kuchyni, napríklad v polievkach. Na Slovensku sú najbežnejšie ružové guľaté reďkovky, no živiny nájdete samozrejme aj v tých ostatných, napríklad čiernych či bielych reďkovkách.

A ak neviete svoje deti prinútiť jesť zeleninu, možno sa vám to podarí práve vďaka originálnym malým ružovým guľôčkam, ktoré sú ideálne na vyrezávanie, napríklad z nich môžete vyrobiť malé muchotrávky.

ZAUJÍMAVÉ FAKTY O REĎKOVKÁCH:

  •  Reďkovky pochádzajú z Číny, odkiaľ sa na severnú pologuľu vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia
  •  Ich príbuznými sú napríklad brokolica, karfiol či chren
  •  Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií
  •  Ich odborný rodový názov znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Reďkovky skutočne rastú veľmi rýchlo, iba 25 dní
  •  Vedia pomôcť s bolesťami brucha a čkaním
  •  V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek
  •  Pre vyhladovanú hrdinku knihy Odviate vetrom Scarlett O’ Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: “Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať”.
  •  Dlhé teplé leto znamená ostrejšie reďkovky
  •  V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy
  •  Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov


Zdroj: livestrong.com, webmd.com, loveradish.co.uk

Zdroj foto: pixabay.com