Ako zvládnuť letné horúčavy podľa ajurvédy?

Ako zvládnuť letné horúčavy podľa ajurvédy?

Letné obdobie prináša každým rokom čoraz častejšie aj extrémne vysoké teploty, ktoré môžu organizmus zbytočne prehrievať. Janka Gurníková radí, ako si pomocou stravy ochladiť telo, upokojiť myseľ a zvládnuť horúce dni bez pocitu ťažoby.

Jana Gurníková je slovenská odborníčka na ajurvédu, jogu a aromaterapiu, ktorá svoje vedomosti nadobudla štúdiom v Čechách aj Indii. Jana pomáha ženám zakomponovať starobylé poznatky do moderného života. Už roky prináša praktické rady a jednoduché kroky na zlepšenie zdravia a vitality. Napríklad aj počas leta.

Vysoké teploty sú pre organizmus záťažou

Letné mesiace prinášajú teploty často presahujúce 30 °C, a to môže nepriaznivo ovplyvniť naše každodenné fungovanie. Horúčavy spravidla vedú k dehydratácii, únave, bolestiam hlavy, závratom, nevoľnosti a v extrémnych prípadoch až k úpalu či kolapsu. Rizikovými skupinami sú najmä deti, starší ľudia, tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami. Nielen fyzické zdravie, ale i psychická pohoda trpia obvykle i niekoľko týždňov po sebe. „Zvýšené teploty zvyšujú hladinu stresového hormónu kortizolu, čo môže vyvolať podráždenosť, úzkosť a problémy so spánkom. Preto je dôležité zamerať sa počas horúcich dní na správnu hydratáciu, výber jedál a celkový životný štýl, s cieľom eliminovať negatívne účinky tepla,“ vraví Janka.

Prečo v lete cítime prehriatie? Ajurvéda to vysvetľuje cez pitta dóšu

Ajurvéda, staroveký indický systém zdravia, vníma zdravie človeka ako rovnováhu troch základných energií – dóš: váta, pitta a kapha. Práve pitta dóša, spojená s elementmi ohňa a vody, ovplyvňuje trávenie, telesnú teplotu a metabolizmus. „V lete, keď je vonkajšie prostredie horúce, sa pitta energia dokáže nadmerne zvýšiť. Preto je dôležité upokojiť pittu vhodnou stravou a životným štýlom,“ prezrádza Janka.

Ako zmierniť horúčavu zvnútra?

Ajurvéda odporúča v lete konzumovať potraviny s chladivou energiou (vírjou), ktoré pomáhajú telo prirodzene ochladiť a zároveň podporujú trávenie. „Keď teploty stúpajú, telo sa prehrieva a môžeme pociťovať podráždenosť, zápaly či tráviace problémy. Ochladzujúce potraviny ako uhorky, melón či mätová voda pomáhajú tieto príznaky zmierniť a prinášajú úľavu aj počas najhorúcejších dní,“ vysvetľuje Gurníková a radí zamerať sa na nasledujúcu škálu potravín:

Ochladzujúce jedlá:

• Uhorky – obsahujú vysoké množstvo vody, hydratujú organizmus a prirodzene ochladzujú. • Melón a hrozno – ľahké, šťavnaté ovocie, ktoré osvieži a doplní tekutiny. • Granátové jablko – má sladkú, chladivú a mierne trpkú chuť, ktorá harmonizuje pittu. • Čerešne a višne – bohaté na antioxidanty a prírodné cukry, ktoré telo ochladzujú. • Zelené listy (špenát, rukola, šalát) – poskytujú vlákninu a pôsobia chladivo.

Ochladzujúce nápoje:

• Koriandrový čaj (KKF čaj) – zmes koriandru, kumínu a feniklu ochladzuje tráviaci trakt a podporuje hydratáciu. • Mätová voda – mäta má prirodzene chladivý účinok a osviežuje organizmus. • Kokosová voda – bohatá na elektrolyty, výborne hydratuje a ochladzuje. • Šafránové mlieko – mlieko s pridaním šafranu znižuje pittu a pôsobí upokojujúco.

Chladivé bylinky a koreniny:

• Fenikel – zmierňuje zápaly a ochladzuje organizmus. • Šalvia a medovka – uvoľňujú napätie, upokojujú a ochladzujú. • Mäta – pôsobí osviežujúco a stimuluje trávenie. • Ružová voda – vhodná nielen na vnútorné použitie, ale aj na osviežujúce obklady.

Čomu sa vyhnúť?

Na túto otázku má Janka Gurníkovú jednoznačnú odpoveď. V prvom rade sú to kyslé a pikantné jedlá – čili, paradajky, ocot. Zvyšujú totiž pittu a môžu vyvolať zápaly. Ďalej je to alkohol a kofeín, keďže zahrievajú organizmus a zvyšujú dehydratáciu. „Neodporúčam ani konzumáciu vyprážaných jedál počas tropických dní, pretože zaťažujú tráviaci trakt a zvyšujú vnútorné teplo,“ dopĺňa.

Poobedňajší spánok telu prospeje

Ajurvédske princípy stravovania pripomínajú, že každé obdobie si vyžaduje inú starostlivosť o telo a myseľ. „Ochladzujúce potraviny by sme mali konzumovať najmä vtedy, keď cítime prehriatie alebo zvýšené napätie. Telo sa vám odvďačí lepším trávením a väčšou energiou počas horúcich dní. Aj krátke zdriemnutie má schopnosť osviežiť. To koniec koncov dobre vedia i južanské národy - tie si svoju poobednú siestu vychutnávajú bežne. Nevyhýbajte sa ani pohybu. Tou najlepšou aktivitou, ktorú si môžete v lete dopriať, sú prechádzky v prírode, ideálne v zelených lesoch. Zelená pôsobí harmonizujúco na pitta dóšu, upokojuje aj ochladzuje,“ uzatvára Jana Gurníková.