Ačokča – mexickú uhorku si zamilujete

Ačokča – mexickú uhorku si zamilujete

Ačokča je obľúbená aj u našich pestovateľov, hoci pochádza z Ameriky. To najmä kvôli tomu, že rastlina prináša bohatú úrodu, je odolná voči plesniam a plody disponujú hráškovou chuťou. Plody tvarom pripomínajú uhorku či zelenú papriku.

Ak rastline doprajete dostatok slnka, tepla a vlahy, tak ju môžete s úspechom pestovať aj  v našich končinách. Ačokča ponúka na zber nielen plody, ale aj listy. Čo sa týka plodov, najlepšie sú mladé plody, ktoré dosahujú nie viac ako 4 cm. Konzumujú sa buď čerstvé, alebo uvarené. V prípade, že ich zozbierate neskôr, treba z nich odstraňovať semená, ktoré sú už veľmi tvrdé.

Pozitívne účinky mexickej uhorky

V sto gramoch plodov sa nachádza nízke množstvo sacharidov – iba 4 gramy, čiže sa jedná o potravinu, ktorú môžu jesť aj tí, ktorí chudnú, ale aj diabetici. Vláknina tvorí necelý 1 g. Z vitamínov je zastúpený vitamín C a v malom množstve aj vitamíny zo skupiny B. Z minerálov stoja za zmienku fosfor, vápnik a železo.
V krajinách, odkiaľ ačokča pochádza, sa využíva pri ťažkostiach s dýchacím systémom, pri zápale stredného ucha či pri cukrovke. Z plodov dokonca pripravujú odvary, ktoré majú diuretické účinky. Listy sa zasa prikladajú na zapálené miesta. Okrem toho sú vyzdvihované schopnosti mexickej uhorky znížiť hladinu cholesterolu a krvného tlaku.

Tipy na použitie

Ačokča sa dá upraviť na rozličné spôsoby. Ak ste milovníkmi šalátov, pokojne ju tam pridajte. Staršie plody po odstránení tvrdých semien sú výborné grilované, zapekané či plnené rozličnými plnkami. Výborná je ačokča plnená mäsom či syrom. Oceníte ju aj v zeleninových polievkach či dokonca v gulášoch. Keďže ačokča sa nazýva aj mexická uhorka, môžete ju sterilizovať v sladkokyslom náleve ako bežné uhorky. Ak sa nebojíte nových chutí a experimentov, môžete plody usušiť v sušičke. Dodržte však správnu teplotu, ktorá by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia, aby sa v plodoch zachovalo maximum biologicky aktívnych látok.
Skvelé využitie majú aj mladé lístočky, ktoré môžete spracovať podobne ako špenát. Stačí ich spariť vriacou vodou a nahrubo nakrájať. Potom ich dáme na restovanú cibuľu a cesnak, pridáme vývar, poprípade soľ a dusíme.


-w-