Volumetrická diéta – skvelý spôsob, ako jesť dosýta a schudnúť

Volumetrická diéta – skvelý spôsob, ako jesť dosýta a schudnúť

Volumetrická diéta má pomôcť ľuďom schudnúť, pričom môžu jesť veľa. Dôležité je však vyberať si zdravé potraviny, ktoré obsah žalúdka dostatočne zaplnia a obsahujú menej kalórií.

Doktorka Rollsová, tvorkyňa volumetrickej diéty, hovorí, že problémom dnešných ľudí v oblasti stravovania je, že si nevedia vybrať správne potraviny. Ak sa to však naučia, budú sýti a štíhli. Na tomto princípe je založená aj čoraz populárnejšia volumetrická diéta. Odborníčka však upozorňuje, že sa nejedná o rýchlu diétu, ale skôr o dlhodobý plán, ako sa stravovať zdravo a popritom schudnúť.

Aké sú princípy volumetrickej diéty?

Doktorka Rollsová, odborníčka na výživu a profesorka na univerzite v Pensylvánii, rozdelila potraviny do štyroch hlavných kategórií. Prvá z nich zahŕňa také, ktoré možno jesť kedykoľvek a bez obmedzenia. Jedná sa hlavne o zeleninu, ovocie a niektoré polievky na báze kvalitného vývaru. Do druhej kategórie patria primerané porcie celozrnných produktov, diétne zdroje bielkovín, strukoviny a nízkotučné mlieko a mliečne výrobky. V tretej skupine sú potraviny, ktoré si človek môže dopriať iba v malej porcii. Jedná sa o chlieb, dezerty, syry a mäso s vyšším množstvom tuku. Nuž a vo štvrtej kategórii sú potraviny, ktoré sa jedia v obmedzenom množstve. Samozrejme, sem zaraďujeme vyprážané jedlá, sladkosti, ale aj orechy. Z uvedeného vyplýva, že môžete jesť čokoľvek, ale musíte dbať o to, aby ste dodržali stanovený prísun kalórií a zároveň boli sýti. To znamená, že si dobre rozmyslíte, či si dáte sušienky s obsahom 2000 kJ, alebo obrovskú porciu zeleninového šalátu s kuracím mäsom, ktorý vás nasýti na dlhší čas. Naopak, po zjedení sušienky budete do 20 minút hladný ako vlk.

Zaujíma vás načasovanie jedla pri tejto diéte? Počas dňa budete jesť tri hlavné jedlá, dve malé občerstvenia a povolený je aj dezert. Výhodou je aj to, že diéta je veľmi flexibilná, čiže ju môžu držať aj ľudia, ktorí sú vegetariánmi, či dokonca vegánmi.

Pôjde to bez pohybu?

Tvorkyňa volumetrickej diéty odporúča začleniť do svojho denného harmonogramu chôdzu, čiže v tomto smere vám dobrú službu preukáže krokomer. Ani tu sa nemusíte báť žiadnej veľkej aktivity, pretože všetko ide postupne. Vaším cieľom na konci prvého týždňa bude urobiť 1 000 krokov denne a postupne budete pridávať, až kým sa nedopracujete k ideálnym 10 000 krokom denne.


-w-