Ako nakupovať a skladovať vajíčka?

Kúpiť si vajíčka z klietkového, podstielkového alebo voľného chovu? Patria vajíčka do chladničky? Ako zistiť, či je vajíčko čerstvé?

Hoci sú pre nás bežnou potravinou, s pokojom by mohli dostať prívlastok superfood. Samozrejme, pokiaľ ide o kvalitné vajíčka. V jednom uvarenom vajíčku sa nachádza približne 6 % odporúčanej dennej dávky betakaroténu, 5 % ODD kyseliny listovej, 7 % ODD vitamínu B5, 9 % ODD vitamínu B12, 15 % ODD vitamínu B2, 9 % ODD fosforu a 22 % ODD selénu. Z antioxidantov sú zastúpené luteín a zeaxantín potrebné pre zdravie očí. Samozrejme, nechýba 6 g bielkovín so všetkými základnými aminokyselinami vo vhodnom pomere a 5 g tukov. Čo sa týka obsahu kalórií, uvarenému vajíčku patrí číslo 77.

Nie je vajíčko ako vajíčko

Aktuálne na našom trhu kúpime vajíčka z klietkového chovu označené číslom 3. Nosnice sú chované v klietkach vo welfer podmienkach. To znamená, že majú napríklad dostatok miesta, pravidelný prísun vody i potravy. Vo vnútorných priestoroch, najčastejšie na slame, sa chovajú nosnice znášajúce vajcia z podstielkového chovu značené číslom 2. Číslo 1 majú vajcia od sliepok vo voľnom výbehu a číslo 0 vajíčka z ekologického chovu.

Medzi najkvalitnejšie, samozrejme, patria vajíčka z ekologického či voľného chovu, čiže by sme ich mali pri kúpe preferovať. Vajíčka z voľného výbehu obsahujú o 1/3 menej cholesterolu, o ¼ menej nasýteného tuku, o 2/3 viac vitamínu A, 2-krát viac omega-3 tukov, 3-krát viac vitamínu E a 7-krát viac betakaroténu. Pri takýchto vajíčkach je dokonca o 98 % menšia pravdepodobnosť, že budú zdrojom salmonely.

Skladovanie vajíčok

Čo sa týka skladovania vajíčok, za ideálnu teplotu sa považuje rozmedzie 5 – 12 stupňov Celzia. Vajíčka nikdy neumývame, ani neutierame. Odporúča sa ich dať na zadné miesto v chladničke so stabilnou teplotou. Dvierka chladničky na uskladnenie vhodné nie sú, pretože ich niekoľkokrát denne otvárame a dochádza tam k teplotným výkyvom.

Takisto vajíčka nikdy nedávame do chladničky v kartónovom obale, pretože je liahňou rôznych mikroorganizmov. Avšak skôr, ako ho dáme do koša, mali by sme si všimnúť dátum spotreby.

Čo sa týka polohy, tak je jedno, ako vajíčka uložíme. To, že musia byť ostrejším koncom smerom nadol, je dávno zbúraný mýtus.

Mnohí stále skladujú vajíčka v komore alebo v pivnici. Avšak ak chceme predĺžiť ich životnosť, lepšie je dať ich do chladničky.

Ako zistiť čerstvosť vajíčka?

Určite poznáte starý-dobrý trik s pohárom vody. Vajíčko vložíme do priehľadného pohára s vodou. Ak je čerstvé, zostane „ležať“ na boku. Zhruba dvojtýždňové vajíčko zostane tiež na dne, avšak tupým koncom nahor. 4 – 5 týždňov staré vajce vypláva na povrch. 

Po rozbití je vhodné vajíčko ovoňať, nemalo by mať žiadnu arómu. Čo sa týka konzistencie čerstvého vajca, tak bielok je priezračný a dobre drží okolo žĺtka. Signálom staršieho vajíčka je zasa žĺtok, ktorý sa roztečie.

Mirka




 


Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/photos/vajcia-varen%C3%A9-vajcia-ra%C5%88ajky-2189986/