Zeler a cvikla – lacné potraviny, ktoré vás udržia zdravých aj počas zimy

Zeler a cvikla – lacné potraviny, ktoré vás udržia zdravých aj počas zimy

Ak ich dobre uskladníte, v zime podporia vaše zdravie i dobrú náladu. Reč je o zelenine, ktorá vás vyjde na „pár drobných“, ale jej benefity sú na nezaplatenie. Prečo konzumovať zeler a cviklu?

Zeler má protizápalové vlastnosti a obsahuje veľa antioxidantov

Mrkva, petržlen a zeler sú trojka, ktorá neodmysliteľne patrí napríklad do mäsových či zeleninových vývarov. Napriek tomu väčšina z nás zeler v bežnom jedálničku opomína. Je to škoda, pretože disponuje skvelými protizápalovými vlastnosťami a je bojovníkom proti rakovine.

Obsahuje rastlinné zlúčeniny, ako napríklad apigenín, ktorému sa pripisujú protizápalové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Luteolín má zasa schopnosť zabrániť šíreniu rakovinových buniek a aj spôsobovať ich smrť.
V tradičnej čínskej medicíne je zeler využívaný na zníženie vysokého krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.
Spája sa aj s priaznivými účinkami na pečeň a žlčník či močové ústrojenstvo. Môže pomôcť pri dne a reumatických ťažkostiach. Semiačka zeleru sú využívané pri bronchitíde, astme, psoriáze, zvracaní a horúčke.

Čo sa týka výživovej hodnoty, tak 100 g surového zeleru obsahuje 33 % ODD vitamínu K, 11 % ODD molybdénu, 9 % ODD kyseliny listovej, 6 % ODD draslíka, 5 % ODD kyseliny pantoténovej, vitamínu B2 a vlákniny, 4 % ODD mangánu, medi, vápnika, vitamínu C a B6, ďalej 3 % ODD fosforu, horčíka a betakaroténu. Okrem apigenínu a luteolínu obsahuje aj ďalšie antioxidanty, ako napríklad kvercetín či fenolové kyseliny.

Tipy na použitie

Ak ste stále neprišli na chuť zeleru, pripravte si z neho chutné zelerové hranolčeky. Zeler výborne chutí aj ako základ pre polievku. Vyskúšajte ho plnený syrom a hrozienkami. Dá sa použiť aj v šalátoch v kombinácii so strukovinami, hráškom či vajíčkami. Za vyskúšanie stojí aj zelerová nátierka.

Cvikla dodá živiny a pomôže pri chudnutí

Cvikla je nabitá širokou škálou výživných látok. V polovici šálky varenej červenej repy, čo je približne 85 g, sa nachádza 37 kcal, 8,5 g uhľohydrátov, 1,7 g vlákniny, 0,2 g tuku, 17 % ODD kyseliny listovej, 5 % ODD vitamínu C, malé množstvá vitamínov skupiny B, 14 % ODD mangánu, 7 % ODD draslíka, 5 % ODD horčíka, 4 % ODD železa, ďalej vápnik, fosfor, sodík, zinok, meď, selén atď.

Pravidelná konzumácia červenej repy sa spája so znížením vysokého krvného tlaku. Existujú štúdie,  podľa ktorých pitie cviklovej šťavy zlepšuje atletický výkon.

Okrem toho má protizápalové vlastnosti, prospieva tráveniu, podporuje zdravie mozgu a pripisuje sa jej aj protirakovinové pôsobenie.

Cvikla by nemala chýbať ani v jedálničku tých, ktorí chudnú a to z viacerých dôvodov – má minimum kalórií, zasýti a do tela dodá pestrú paletu výživných látok.

Tipy na použitie

Čerstvú cviklu môžeme použiť na prípravu šťavy, denne si môžeme bez problémov dopriať 2 – 3 deci. Nastrúhaná je výborná ako súčasť šalátov. V kombinácii s gréckym jogurtom môže byť zdravým a chutným dipom. Listy sa dajú uvariť a použiť podobne ako špenát. Božsky chutí upečená – stačí ju dochutiť obľúbenými bylinkami a pokvapkať olivovým olejom. Za vyskúšanie stojí aj cviklová nátierka či cviklový boršč.

Mirka