7 benefitov chrenu

7 benefitov chrenu

Každý z nás pozná chren, ktorý je konzervovaný v octe a soli. To znamená, že ho väčšinou vnímame ako koreninu. Avšak chren sa dá konzumovať aj surový a varený. Výborná je napríklad chrenová omáčka či nátierka, a božsky chutí aj v šaláte z červenej kapusty. Prečo sa oplatí zaradiť chren do jedálneho lístka?

  • Je zásobárňou prospešných látok

Jedna polievková lyžica nakladaného chrenu obsahuje 7,2 kcal, 1,7 g sacharidov, 0,2 g bielkovín, 0,1 g tuku, 0,5 g vlákniny, 3,7 mg vitamínu C, 8,6 mikrogramov kyseliny listovej, v malých množstvách aj vápnik, horčík, draslík, zinok, selén a vitamín B6. Samozrejme, v čerstvom chrene je napríklad oveľa vyššie množstvo vitamínu C. Opomenúť nemôžeme antioxidanty, pričom veľa z tých, ktoré sú v chrene, sú antimutagénne.

  • Predstavuje bojovníka proti mikróbom a baktériám

Chrenu dáva jeho štipľavú chuť horčicový olej, resp. alyl-izotiokyanát. Jedná sa o látku, ktorá je schopná bojovať proti mnohým patogénom. Za zmienku stojí aj fakt, že chren pozitívne vplýva na fagocyty, ktoré hrajú podstatnú rolu v skorej nešpecifickej imunitnej odpovedi na plesne i baktérie. Podľa štúdie z Katedry zubného lekárstva z Národnej univerzity Gangneung-Wonju, ktorá bola zameraná na skúmanie antimikrobiálnej aktivity izotiokyanátov, extrahovaných z koreňa chrenu proti perorálnym mikroorganizmom, má chren potenciál poradiť si aj s takými baktériami ako Listeria, E. coli a Staphylococcus.

  • Podporuje trávenie

Pokiaľ máte problém s trávením, chren je výbornou voľbou. Vyznačuje sa tým, že podporuje vylučovanie žlče zo žlčníka, čím napomáha zdravému tráveniu.

  • Disponuje protirakovinovými účinkami

Antioxidanty v chrene bojujú proti poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Jedná sa, napríklad o sinigrín. Glukozinoláty a izotiokyanáty inhibujú rast rakovinových buniek a podporujú ich smrť. Zaujímavou skutočnosťou je aj to, že chren obsahuje až 10-krát viac glukozinolátov ako brokolica.

  • Pomáha pri respiračných problémoch

Chren je neodmysliteľnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny, v rámci ktorej sa využíva pri zápaloch priedušiek, pri kašli i prechladnutí. Podľa štúdie nemeckých vedcov z mesta Langenhagen prírodný extrakt z chrenu priniesol podobné výsledky v liečbe akútnej sinusitídy a bronchitídy ako konvenčné spôsoby liečby.

  • Môže pomôcť pri chudnutí

Existujú vedecké štúdie in vitro, podľa ktorých podávanie horčičného oleja potkanom, dokázalo znížiť telesnú hmotnosť i hladiny hormónu s názvom leptín, ktorý stimuluje pocit sýtosti.

  • Napomáha pri liečbe infekcií močových ciest

Chren pôsobí ako prírodné diuretikum, čiže zabraňuje zadržiavaniu vody v tele, čo je prevencia vzniku infekcií močového ústrojenstva. Za tento účinok je zodpovedný už spomínaný glykozid sinigrín.

Mirka