Žuvanie žuvačiek bez cukru pomáha udržiavať zdravý chrup

Žuvanie žuvačiek bez cukru pomáha udržiavať zdravý chrup

Svetová organizácia zubných lekárov (FDI) vyhlásila 20. marec za Svetový deň ústneho zdravia, ktorého cieľom je šíriť osvetu o dentálnej starostlivosti a ochrane ústneho zdravia. Spoločnosť Mars Wrigley patrí medzi podporovateľov tejto iniciatívy, preto si tento deň pripomíname vzdelávaním a podporou budovania zdravých návykov na posilnenie ústnej hygieny, medzi ktoré patrí aj žuvanie žuvačiek bez cukru, ktoré pomáhajú v starostlivosti o zdravý chrup.

Meta-štúdia, ktorú v roku 2019 uskutočnila londýnska univerzita King’s College London a ktorá zahŕňala 17 odborných článkov z oblasti dentálnej medicíny, zistila, že žuvanie žuvačiek bez cukru môže významnou mierou potláčať tvorbu zubného kazu. Ide o doposiaľ najrozsiahlejšiu systematickú odbornú recenziu, ktorá sa zaoberá účinnosťou žuvačiek bez cukru na zdravie ústnej dutiny. Mars Wrigley sa pripája k tejto celosvetovej iniciatíve zameranej na osvetu a podporu zdravých návykov pri starostlivosti o ústnu hygienu a pripomína, že svoj zdravý chrup si týmto originálnym produktom osobnej starostlivosti – žuvačkou bez cukru – môžete chrániť, kdekoľvek ste. Je dokázané, že žuvanie žuvačky bez cukru prispieva k udržiavaniu zdravého chrupu, pretože pomáha neutralizovať kyseliny v ústnej dutine, ktoré spôsobujú vznik zubného povlaku.

Tento mesiac si tiež pripomíname prvé výročie, odkedy množstvo ľudí, ktorí nevykonávajú kriticky nevyhnutné profesie, prešli na prácu z domu. „Home office“ má určite svoje výhody, ale pokiaľ ide o dentálne zdravie, súčasná pandémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO prispieva k nárastu miery zubného kazu vo svete, pričom takmer 3,5 miliardy ľudí trpí ochoreniami ústnej dutiny. WHO navyše uvádza, že približne 5-10 % nákladov vynaložených na zdravotnú starostlivosť v industrializovaných štátoch ide na liečbu a ošetrovanie zubného kazu.

Udržať pozornosť a sústredenie je pri práci z domu neustály boj, vedecké štúdie však opakovane potvrdzujú, že jedným zo spôsobov, ako uvoľniť napätie a lepšie sa sústrediť, je žuvanie žuvačky. Niekoľko rokov trvajúci výskum preukázal, že žuvačka pomáha znižovať duševné a fyzické napätie, znižuje stres, pomáha ľuďom uvoľniť sa a tým zvyšuje ich produktivitu.

Spoločnosť Mars Wrigley je odborníkom na žuvačky už viac než sto rokov, dlhé roky zbiera informácie o všetkých možných spôsoboch, akými ich ľudia využívajú, a hoci sa príchute a tvary žuvačiek neustále vyvíjajú, dôvody na ich žutie platia aj v prípade dnešných zákazníkov. Od starostlivosti o ústnu dutinu až po zlepšovanie nálady, žuvačky bez cukru nám pomáhajú starať sa o seba rôznymi spôsobmi.