
Vajce Benedikt
Ingrediencie:
-
4 vajcia
-
4 plátky šunky alebo slaniny
-
4 krajce toastového chleba
-
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
-
petržlenová vňať na ozdobu
Na holandskú omáčku:
-
3 žĺtky
-
150 g masla
-
1 polievková lyžica suchého bieleho vína
-
šťava z ½ citróna
-
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
-
Holandská omáčka: V miske nad vodným kúpeľom šľahajte žĺtky s vínom a citrónovou šťavou do peny. Pomaly pridávajte roztopené maslo, kým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou a korením.
-
Pošírovanie vajec: V hrnci zohrejte vodu s octom na teplotu 70–80 °C. Vytvorte vír a opatrne doň vložte vajce vyklepané do šálky. Varíme 3–5 minút podľa požadovanej konzistencie žĺtka.
-
Príprava: Na opečený toast položte plátok šunky, pošírované vajce a prelejte holandskou omáčkou. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zdroj foto: freepik