Vajce Benedikt

Vajce Benedikt

Ingrediencie:

  • 4 vajcia

  • 4 plátky šunky alebo slaniny

  • 4 krajce toastového chleba

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

  • petržlenová vňať na ozdobu

Na holandskú omáčku:

  • 3 žĺtky

  • 150 g masla

  • 1 polievková lyžica suchého bieleho vína

  • šťava z ½ citróna

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie​

Postup:

  1. Holandská omáčka: V miske nad vodným kúpeľom šľahajte žĺtky s vínom a citrónovou šťavou do peny. Pomaly pridávajte roztopené maslo, kým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou a korením.

  2. Pošírovanie vajec: V hrnci zohrejte vodu s octom na teplotu 70–80 °C. Vytvorte vír a opatrne doň vložte vajce vyklepané do šálky. Varíme 3–5 minút podľa požadovanej konzistencie žĺtka.​

  3. Príprava: Na opečený toast položte plátok šunky, pošírované vajce a prelejte holandskou omáčkou. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.​

Zdroj foto: freepik