PÄŤ TIPOV NA ĽAHKÚ STAROSTLIVOSŤ, KTORÚ AUTO POTREBUJE

Priebežná starostlivosť o auto zaistí spokojnosť vodičovi, jeho spolujazdcom a v neposlednom rade aj jeho peňaženke. Aby bolo vozidlo v najlepšom poriadku, je dôležité starať sa oň pravidelne. Na základnú údržbu pritom nie sú potrební odborníci ani veľa času, dá sa totiž vyriešiť ľahko a rýchlo. Zoznámte sa s piatimi najdôležitejšími vecami, ktoré auto potrebuje po zimných mesiacoch, ale aj počas celého roka.

  1. Čistý podvozok

Pravidelné umývanie auta nie je iba o efekte. Niektoré časti auta umývanie vyslovene potrebujú. Napríklad podvozok, ktorý bol vystavený posypovej soli na cestách a teraz naň negatívne pôsobí napríklad prach, blato či zvyšky prevádzkových kvapalín. Týchto nečistôt ho za pár minút zbavíte tak, že zvolíte v autoumyvárke program, ktorý zahŕňa aj umytie podvozku. Takéto programy ponúka takmer každá autoumyvárka Shell. „Ak pravidelne nečistíte podvozok auta, na niektorých jeho častiach môže následne vznikať mikrokorózia a všetky ochranné a silikónové časti, ktoré tvoria aj konzervačnú vrstvu súčiastok, strácajú svoj vplyv. Pravidelným umývaním v konečnom dôsledku znížite svoje náklady na opravu a udržujete hodnotu a funkčnosť karosérie,“ potvrdzuje Jozef Hušek, servisný poradca z prevádzky Group M, autorizovaného servisu BMW.

  1. Aditivované palivo do motora

Prečo sa zamerať aj na jarnú očistu kľúčových častí motora? V chladnejšom období vaše vozidlo častejšie trápia karbónové usadeniny kvôli studeným štartom. Usadeniny sa tvoria na vstrekovačoch paliva a sacích ventiloch, čo môže znížiť jeho výkon, alebo v horšom prípade dokonca hrozí jeho poškodenie. Platí to ako v prípade tankovania nafty, tak aj benzínu. Ak si myslíte, že vyriešiť tento problém je zložité, vyvedieme vás z omylu.

Stačí, ak siahnete po kvalitných aditivovaných palivách s čistiacimi účinkami, ktoré si s usadeninami hravo poradia. „Ideálnym riešením je napríklad nová generácia palív Shell V-Power, ktorá stopercentne čistí kľúčové časti motora od usadenín, znižuje spotrebu paliva a plne omladzuje výkon motora. Alternatívou pre udržanie čistoty motora je aj Shell FuelSave,“ uviedla Markéta Jakoubková, manažérka kvality palív Shell.

  1. Tlak v pneumatikách

„Jednou z najčastejších chýb je nedostatočná kontrola tlaku v pneumatikách, obzvlášť pri výkyvoch teplôt, čo môže výrazne ovplyvniť jazdné vlastnosti a zvyšovať riziko nehôd. Tlak v pneumatikách meriame za studena, ideálne pred jazdou,“ uviedla Lucia Solomon, inštruktorka bezpečnej jazdy SuperDRIVE. Ak pravidelne nekontrolujete tlak, sledujte palubný počítač. Keď sa rozsvieti táto kontrolka, vaše pneumatiky majú nízky tlak, resp. v nich došlo k poklesu tlaku. Zastavte sa na najbližšej čerpacej stanici, kde to do pár minút vyriešite. Pokiaľ si na hustenie pneumatík netrúfate sami, na čerpacích staniciach Shell vám s tým radi a zadarmo pomôžu. Nehanbite sa osloviť vyškolený personál, ktorý je pripravený vám pomôcť.

  1. Čisté čelné sklo

Zažili ste už poriadnu letnú búrku spoza zle stieraného čelného skla? Takáto situácia na ceste môže byť veľmi nebezpečná. Navyše sa jej dá úplne jednoducho predísť. Stierače ľahko skontrolujete a prípadne vymeníte priamo na čerpacej stanici za pár minút. Opäť je to jedna z aktivít, s ktorou vám pomôže aj vonkajšia obsluha na čerpacích staniciach Shell a pritom nepotrebujete mať žiadnu technickú zručnosť.

  1. Dezinfekcia interiéru auta

Vedeli ste, že podľa štúdií je v interiéri auta viac baktérií ako na toalete? V aute pritom trávime oveľa viac času. Pokiaľ chcete, aby ste vy alebo vaše deti dýchali čistejší vzduch, musíte urobiť viac než len utrieť prach na palubnej doske. Raz za čas vydezinfikujte tvrdé časti interiéru svojho vozidla (palubnú dosku, dvere, delený tunel atď.) a čalúnenie dôkladne vyčistite alebo vytrite, aby ste odstránili baktérie a roztoče. Dôležité je tiež čistenie filtrov a pravidelná výmena náplne do klimatizácie, s čím poradia a pomôžu pracovníci v servise.