
Domáci zemiakový chlieb
Suroviny:
-
1 kg hladkej múky
-
2 stredne veľké zemiaky
-
1 čajová lyžička cukru
-
1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 2 sáčky sušeného droždia)
-
1 lyžica soli
-
4 dl vody
Postup:
-
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a popučíme.
-
V 1,5 dl teplej vody rozpustíme droždie s cukrom a pridáme 100 g múky. Necháme kvások kysnúť približne 25 minút.
-
Do veľkej misy dáme zvyšnú múku, soľ, popučené zemiaky a pripravený kvások. Postupne pridávame zvyšnú vodu a vypracujeme hladké cesto.
-
Cesto prikryjeme a necháme kysnúť približne 2 hodiny.
-
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme bochník a vložíme do vymastenej formy alebo na plech.
-
Pečieme v predhriatej rúre pri 220 °C približne 45 minút, kým chlieb nezíska zlatistú kôrku.
Zdroj foto: freepik