Domáci zemiakový chlieb

Domáci zemiakový chlieb

Suroviny:

  • 1 kg hladkej múky

  • 2 stredne veľké zemiaky

  • 1 čajová lyžička cukru

  • 1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 2 sáčky sušeného droždia)

  • 1 lyžica soli

  • 4 dl vody

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a popučíme.

  2. V 1,5 dl teplej vody rozpustíme droždie s cukrom a pridáme 100 g múky. Necháme kvások kysnúť približne 25 minút.

  3. Do veľkej misy dáme zvyšnú múku, soľ, popučené zemiaky a pripravený kvások. Postupne pridávame zvyšnú vodu a vypracujeme hladké cesto.

  4. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť približne 2 hodiny.

  5. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme bochník a vložíme do vymastenej formy alebo na plech.

  6. Pečieme v predhriatej rúre pri 220 °C približne 45 minút, kým chlieb nezíska zlatistú kôrku.​

Zdroj foto: freepik