
Marhuľovo-paprikové čatní
Stačí na: 6 pohárov po 375 ml
Doba prípravy: asi 35 minút
Prísady:
- 4 PL olivového oleja
- 500 g žltých paprík očistených a nakrájaných na malé kúsky
- 200 g červenej cibule olúpanej a nakrájanej na malé kúsky
- 1 kg marhúľ odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
- 2 čili papričky očistené a nasekané najemno
- 2 KL nasekaného tymianu
- 100 ml octu
- 1 balenie želírovacieho cukru
- asi 2 ½ KL soli
- ½ KL čerstvo namletého korenia
- 1 balíček konzervačného prípravku
Príprava:
- Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej, pridáme papriku, cibuľu a podusíme. Pridáme marhule, čili papričky, tymian, ocot a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Zmes osolíme, okoreníme a vmiešame pomôcku na konzervovanie.
- Plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip:
- Miesto marhúľ môžeme do čatní použiť aj nektárinky alebo slivky.
- Čili papričky sú veľmi ostré, pri ich spracovaní použijeme gumené rukavice.
Zdroj foto: Dr. Oetker