Sladko-kyslá višňová omáčka k mäsu, syrom aj dezertom

Sladko-kyslá višňová omáčka k mäsu, syrom aj dezertom

Višňová omáčka je univerzálna a jednoduchá príloha, ktorá dokáže vyzdvihnúť chuť mnohých jedál a efektný spôsob, ako obohatiť váš jedálniček. Svojou vyváženou sladko-kyslou chuťou sa hodí k mäsu, dezertom aj syrom.

Jej príprava nezaberie veľa času, no výsledok vás určite poteší. Experimentujte s rôznymi kombináciami a nájdite si svoju obľúbenú verziu!

Ingrediencie:

  • 500 g višní (čerstvých alebo mrazených, môžete použiť aj čerešne)
  • 100 g cukru (prípadne menej podľa chuti)
  • 100 ml vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička škrobu
  • 1 kúsok škoricovej kôry (voliteľné)
  • Štipka soli

Postup prípravy:

  1. Čerstvé višne umyte pod vodou a vykôstkujte. Mrazené nechajte pri izbovej teplote roztopiť.

  2. V hrnci zmiešajte višne s cukrom a vodou, pridajte škoricovú kôru. Povaríme 10 minút na miernom ohni.

  3. Pridajte citrónovú šťavu a nechajte 2 minúty variť.

  4. Škrob rozmiešajte s trochou vody a pridajte do omáčky na zahustenie.

  5. Ešte 1 minútu povarte a odstavte. Pred podávaním odstráňte škoricu.

  6. Pre hladkú textúru bez kúskov môžete omáčku rozmixovať ponorným mixérom.

Varianty podávania:

  • K bravčovému karé alebo pečenému mäsu

  • K syrom - ako napríklad grilovaný hermelín alebo encián

  • K dezertom - zmrzline, palacinkám alebo vanilkovému krému

Tipy pre dokonalú omáčku:

  • Namiesto višní môžete použiť aj čerešne
  • Pre intenzívnejšiu chuť pridajte červené víno namiesto vody

  • Ak chcete hladšiu textúru, omáčku prepasírujte

  • Pre pikantnú verziu pridajte štipku chilli

  • Omáčka je chutnejšia po odležaní na druhý deň

Klaudi

Zdroj foto: Freepik