
Sladko-kyslá višňová omáčka k mäsu, syrom aj dezertom
Višňová omáčka je univerzálna a jednoduchá príloha, ktorá dokáže vyzdvihnúť chuť mnohých jedál a efektný spôsob, ako obohatiť váš jedálniček. Svojou vyváženou sladko-kyslou chuťou sa hodí k mäsu, dezertom aj syrom.
Jej príprava nezaberie veľa času, no výsledok vás určite poteší. Experimentujte s rôznymi kombináciami a nájdite si svoju obľúbenú verziu!
Ingrediencie:
- 500 g višní (čerstvých alebo mrazených, môžete použiť aj čerešne)
- 100 g cukru (prípadne menej podľa chuti)
- 100 ml vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička škrobu
- 1 kúsok škoricovej kôry (voliteľné)
- Štipka soli
Postup prípravy:
-
Čerstvé višne umyte pod vodou a vykôstkujte. Mrazené nechajte pri izbovej teplote roztopiť.
-
V hrnci zmiešajte višne s cukrom a vodou, pridajte škoricovú kôru. Povaríme 10 minút na miernom ohni.
-
Pridajte citrónovú šťavu a nechajte 2 minúty variť.
-
Škrob rozmiešajte s trochou vody a pridajte do omáčky na zahustenie.
-
Ešte 1 minútu povarte a odstavte. Pred podávaním odstráňte škoricu.
-
Pre hladkú textúru bez kúskov môžete omáčku rozmixovať ponorným mixérom.
Varianty podávania:
-
K bravčovému karé alebo pečenému mäsu
-
K syrom - ako napríklad grilovaný hermelín alebo encián
-
K dezertom - zmrzline, palacinkám alebo vanilkovému krému
Tipy pre dokonalú omáčku:
- Namiesto višní môžete použiť aj čerešne
-
Pre intenzívnejšiu chuť pridajte červené víno namiesto vody
-
Ak chcete hladšiu textúru, omáčku prepasírujte
-
Pre pikantnú verziu pridajte štipku chilli
-
Omáčka je chutnejšia po odležaní na druhý deň
Klaudi
Zdroj foto: Freepik