Hruškový džem s minimom pridaného cukru

Hruškový džem s minimom pridaného cukru

Lahodný hruškový džem so sviežou kyslosťou a jemnou sladkosťou javorového sirupu. 

Na prípravu džemu budeme potrebovať:

  • 1 kg hrušiek

  • 250 g cukru (rozdeleného)

  • 1 balenie Gelfix Super Plus 4:1 (Dr. Oetker)

  • 2 PL cukru (na zmiešanie s Gelfixom)

  • 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej (Dr. Oetker)

  • Voliteľne: ďalšie 2 KL kyseliny citrónovej (ak je džem málo tuhý)

  • 150 ml javorového sirupu

Postup:

  1. Hrušky očistíme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca.

  2. Zmiešame Gelfix Super Plus 4:1 s 2 PL cukru, pridáme k hruškám a dôkladne premiešame.

  3. Zmes privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 1 minútu.

  4. Pridáme zvyšok cukru (z pôvodných 250 g) a 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Varíme ešte 5 minút za stáleho miešania. Odoberáme penu.

  5. Kvapneme trochu džemu na tanierik. Po vychladnutí skontrolujeme tuhosť. Ak je málo tuhý, pridáme 2 KL kyseliny citrónovej a krátko povaríme, skúšku opakujeme.

  6. Primiešame 150 ml javorového sirupu. Ihneď plníme do čistých pohárov po okraj. Uzavrieme a poháre otočíme na 5 minút dnom nahor. Potom otočíme späť a necháme vychladnúť.

Pri príprave džemu možno okrem hrušiek použiť aj akékoľvek iné ovocie alebo staviť na zaujímavé ingrediencie, ako je zázvor, vanilka či čokoláda. Veľmi zaujímavú chuť dokáže vykúzliť aj kombinácia rôznych druhov orientálneho korenia.

Zdroj foto: Dr Oetker