
Egrešové čatní
Množstvo: 1 pohár
Čas prípravy: 45 minút | Doba varenia: 30 minút
Ingrediencie:
-
300 g egrešov
-
1 cibuľa
-
2 cm čerstvého zázvoru
-
1 PL rastlinného oleja
-
2 PL trstinového cukru
-
1 ČL kurkumy
-
1 ČL garam masaly
-
1 ČL čili vločiek
-
100 ml bieleho vínneho octu
-
soľ podľa chuti
Postup:
-
Egreše umyte a očistite. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, zázvor nastrúhajte najemno.
-
V hrnci s hrubým dnom zohrejte olej a opražte na ňom cibuľu, kým nezačne zlatnúť.
-
Pridajte zázvor, cukor, kurkumu a garam masalu. Krátko všetko orestujte, aby sa uvoľnila vôňa korenín.
-
Vhoďte egreše, ľahko ich roztlačte, pridajte trochu vody a nechajte na miernom ohni variť.
-
Počas varenia postupne prilievajte vínny ocot – množstvo prispôsobte podľa požadovanej kyslosti.
-
Dochuťte čili vločkami a soľou. Varte, až kým sa egreše nerozvaria a čatní nezíska hustejšiu konzistenciu.
-
Hotové čatní buď skladujte v chladničke a spotrebujte do týždňa, alebo ho naplňte do sterilizovaných pohárov a zavarte pri 80 °C približne 15–20 minút.
Video pre inšpiráciu:
Zdroj foto: Freepik