Futbalový večer doma: 5 rýchlych a chutných pochutín ideálnych k pivu

Futbalový večer doma: 5 rýchlych a chutných pochutín ideálnych k pivu

Jednoduché, rýchle a chutné domáce snacky, ktoré skvele doplnia večerné posedenie pri pive, sledovanie futbalu alebo neformálne stretnutie s priateľmi. Všetky recepty sú navrhnuté tak, aby ich zvládol pripraviť každý – bez špeciálnych pomôcok či zložitých surovín. Kombinujú tradičné chute s domácou prípravou, a tak ponúkajú chutné alternatívy k bežne kupovaným pochutinám.

1. Domáce syrové krekry

Chrumkavé, slané a plné syrovej chuti – ideálne na zobkanie k pivu.

Ingrediencie:

  • 150 g hladkej múky

  • 100 g studeného masla

  • 150 g strúhaného syra (čedar, eidam)

  • ½ ČL soli

  • 1–2 PL studenej vody

Ako na to:

V miske zmiešajte múku, soľ, strúhaný syr a na kocky nakrájané maslo. Rukami spracujte cesto, ak je suché, pridajte trochu vody. Cesto zabaľte do fólie a dajte na 20–30 minút do chladničky. Potom rozvaľkajte na tenko, vykrajujte tvary a uložte na plech. Pečte pri 180 °C asi 12–15 minút dozlatista.

2. Pečené zemiakové lupienky

Zdravšia alternatíva čipsov – jednoduché, chutné a chrumkavé.

Ingrediencie:

  • 3–4 stredné zemiaky

  • 2 PL olivového oleja

  • ½ ČL soli

  • ½ ČL sladkej papriky alebo čili

Ako na to:

Zemiaky umyte a nakrájajte na tenké plátky. Opláchnite ich v studenej vode a osušte papierovou utierkou. Premiešajte s olejom, soľou a korením. Rozložte ich na plech v jednej vrstve. Pečte pri 200 °C cca 20–25 minút, kým sú zlatisté a chrumkavé.

3. Pikantné oriešky

Chrumkavé, voňavé a jemne sladko-pikantné – hit k akémukoľvek pivu.

Ingrediencie:

  • 200 g nesolených arašidov alebo kešu

  • 1 PL medu

  • ½ ČL údenej papriky

  • ¼ ČL čili

  • štipka soli

  • 1 ČL olivového oleja

Ako na to:

Zmiešajte oriešky s olejom, medom a korením. Rozložte ich na plech s papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C cca 10–12 minút, počas pečenia raz premiešajte. Nechajte úplne vychladnúť – po vychladnutí krásne stvrdnú a chrumkajú.

4. Nakladaný hermelín

Česká klasika, ktorá si získala srdcia aj u nás – skvelá chuť ku každému pivu.

Ingrediencie:

  • 2–3 hermelíny (alebo camembert)

  • 1 menšia cibuľa

  • 2–3 strúčiky cesnaku

  • 1 ČL celého čierneho korenia

  • 1 ČL sladkej papriky

  • 1–2 sušené čili papričky

  • cca 300–400 ml rastlinného oleja

Ako na to:

Syr rozkrojte vodorovne alebo na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na plátky. V zaváraninovom pohári vrstvite syr, cibuľu, cesnak, korenie a papriku. Zalejte olejom tak, aby bol syr celý ponorený. Uzatvorte a nechajte v chladničke aspoň 3 dni odležať – čím dlhšie, tým lepšie.

5. Slaninové tyčinky z lístkového cesta

Rýchle, efektné a výborne sa hodia k pivu – slanina dodá výbornú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta (cca 275 g)

  • 8–10 plátkov slaniny

  • 1 vajce (na potretie)

  • 1 PL sezamu alebo rasce

Ako na to:

Cesto rozvaľkajte a nakrájajte na pásiky. Každý pásik obtočte plátkom slaniny a jemne zatočte. Uložte na plech, potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamom alebo rascou. Pečte pri 200 °C asi 12–15 minút dozlatista.

Tip navyše: Podávajte s domácimi dipmi – napríklad cesnakový jogurtový, bylinkový alebo pikantný sriracha dresing.

Vyskúšajte aj: Rýchle jedlá počas majstrovstiev: 5 chutných snackov ideálnych k futbalu

Zdroj foto: Freepik