Farmársky kozí syr s grilovanými broskyňami

Farmársky kozí syr s grilovanými broskyňami

Ingrediencie:

  • 200 g kozieho syra

  • 300 g čerstvých broskýň

  • 20 ml domáceho bazového sirupu (sušená baza)

  • 10 g čerstvých byliniek

  • 20 g čerstvej reďkovky

  • 100 ml octu

  • 100 g cukru

  • 5 g kardamónu

  • 3 g bieleho sezamu

  • 3 g čierneho sezamu

  • 20 g masla

  • 10 ml sushi octu

  • 10 g morskej soli Maldon

  • 10 ml olivového oleja

Postup:

  1. Broskyne rozkrojte na polovice a odstráňte kôstky.

  2. Reznú stranu posypte cukrom a potrite maslom, následne broskyne skaramelizujte na panvici alebo grile.

  3. Pripravte zálievku zmiešaním octu, bazového sirupu a sušenej bazy, pridajte kardamón a nechajte vychladnúť.

  4. Karamelizované broskyne poukladajte na tanier, pridajte kozí syr a zalejte pripravenou zálievkou a olivovým olejom.

  5. Reďkovku nakrájajte na tenké plátky, pridajte k broskyniam a jemne osoľte.

  6. Na záver posypte bielym a čiernym sezamom a dozdobte čerstvými bylinkami.

Tento recept je dôkazom, že aj tradičné suroviny môžu byť pretvorené do moderného a nezabudnuteľného jedla, ktoré osloví každého milovníka kvalitnej gastronómie. Ako Gabo dodáva: „V každom z týchto receptov je zapečatená múdrosť, tradícia a kreativita. Každá ingrediencia je ako stopa vyrytá v piesku času, odkazujúca na časy minulé a ľudí, ktorí tieto chute a ingrediencie zasadili do pôdy našej kultúry." Ak máte radi slovenskú kuchyňu alebo chcete objaviť niečo nové, nechajte sa inšpirovať jeho kreáciami už 7. septembra každú sobotu a nedeľu o 17.30 na TV Paprika.