
Farmársky kozí syr s grilovanými broskyňami
Ingrediencie:
-
200 g kozieho syra
-
300 g čerstvých broskýň
-
20 ml domáceho bazového sirupu (sušená baza)
-
10 g čerstvých byliniek
-
20 g čerstvej reďkovky
-
100 ml octu
-
100 g cukru
-
5 g kardamónu
-
3 g bieleho sezamu
-
3 g čierneho sezamu
-
20 g masla
-
10 ml sushi octu
-
10 g morskej soli Maldon
-
10 ml olivového oleja
Postup:
-
Broskyne rozkrojte na polovice a odstráňte kôstky.
-
Reznú stranu posypte cukrom a potrite maslom, následne broskyne skaramelizujte na panvici alebo grile.
-
Pripravte zálievku zmiešaním octu, bazového sirupu a sušenej bazy, pridajte kardamón a nechajte vychladnúť.
-
Karamelizované broskyne poukladajte na tanier, pridajte kozí syr a zalejte pripravenou zálievkou a olivovým olejom.
-
Reďkovku nakrájajte na tenké plátky, pridajte k broskyniam a jemne osoľte.
-
Na záver posypte bielym a čiernym sezamom a dozdobte čerstvými bylinkami.
Tento recept je dôkazom, že aj tradičné suroviny môžu byť pretvorené do moderného a nezabudnuteľného jedla, ktoré osloví každého milovníka kvalitnej gastronómie. Ako Gabo dodáva: „V každom z týchto receptov je zapečatená múdrosť, tradícia a kreativita. Každá ingrediencia je ako stopa vyrytá v piesku času, odkazujúca na časy minulé a ľudí, ktorí tieto chute a ingrediencie zasadili do pôdy našej kultúry." Ak máte radi slovenskú kuchyňu alebo chcete objaviť niečo nové, nechajte sa inšpirovať jeho kreáciami už 7. septembra každú sobotu a nedeľu o 17.30 na TV Paprika.