OKROŠKA

OKROŠKA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VYLÚHOVANIE 12 HODÍN, CHLADENIE 5 – 8 HODÍN

Ingrediencie:

1 šalátová uhorka
1-1,5 l vody
2-3 zemiaky uvarené v šupke
3-4 vajcia na tvrdo
3-4 červené reďkovky
2 jarné cibuľky
100 g kvalitnej šunky
viazanička čerstvého kôpru
smotana na varenie (môže byť aj kefír, žinčica alebo kvalitný biely jogurt)
ocot podľa chuti
cukor podľa chuti (Žídekovci ho do polievky nedávajú)
soľ, mleté čierne korenie

1. Pripravte si základ na polievku: vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Vložte do nej rozmixované kúsky asi z polovice uhorky a nechajte cez noc lúhovať. Potom preceďte a trocha osoľte. Na druhý deň metličkou vmiešajte smotanu.
2. Zemiaky, uhorku a vajce ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Dajte do hrnca s  pripravenou uhorkovou vodou a pridajte na drobno nakrájanú reďkovku, cibuľku, šunku a nasekaný kôpor. Podľa potreby dolejte ešte uhorkovú vodu tak, aby polievka nebola priveľmi riedka ani hustá. Osoľte, okoreňte, ochuťte citrónom. Dobre premiešajte a dajte vychladiť. Polievku podávajte ozdobenú kôprom a vajíčkom na tvrdo.