Torta Pavlova s hruškami

Torta Pavlova s hruškami

magická

stredná obtiažnosť
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba sušenia: asi 80 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Na korpus:
4 bielky
230 g cukru
2 zarovnané PL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
1 PL vínneho octu

Na ozdobenie:
3 hrušky
500 ml bieleho suchého vína
250 ml vody
šťava z 1 citróna
3 bobkové listy
5 guľôčok celého korenia
2 kúsky celej škorice
3 KL tekutého medu
100 g orechov (vlašské, pekanové, a pod.)
1 PL masla
1 PL cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
2 PL sirupu z agáve

Na náplň:
1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou Dr.Oetker
300 ml mlieka
20 g cukru
250 ml smotany na šľahanie
1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
2 KL Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
elektrický ručný šľahač
2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

1. Na prípravu korpusu v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Pridáme cukor, škrob a ocot a šľaháme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Zmes rozdelíme na dve časti. Na plechy vyložené papierom na pečenie vytvoríme zo zmesi kruhy (Ø asi 24 cm). Jeden uhladíme a pri druhom vytvoríme uprostred priehlbinku ako hniezdo. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme.

Elektrická rúra: 120 °C
Teplovzdušná rúra: 100 °C
Plynová rúra: stupeň 1
Doba sušenia: asi 80 minút

2. Korpusy necháme vychladnúť.

3. Na ozdobenie hrušky umyjeme a olúpeme. Do hrnca nalejeme víno, vodu a šťavu z citróna. Pridáme korenie a med a povaríme asi 5 minút. Do sirupu vložíme hrušky stopkou nahor a na miernom ohni pod pokrievkou povaríme ešte asi 15 minút. Hrušky zo sirupu opatrne vyberieme a necháme vychladnúť.

4. Na teflónovej panvici opražíme nasekané orechy. Pridáme maslo, cukor a vanilkový cukor a krátko skaramelizujeme. Nanesieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.

5. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale, ale len s 300 ml mlieka a 20 g cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Smotanu so Smeta-fixom a extraktom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Asi ⅓ šľahačky si odložíme. Zvyšok šľahačky vmiešame do vychladnutého Zlatého klasu a nanesieme na rovný korpus. Priklopíme korpusom s priehlbinkou a do stredu nanesieme odloženú šľahačku.

6. Hrušky nanesieme na povrch torty a ozdobíme rozdrvenými orechami v karamele a sirupom z agáve.