Jablkovo-piškótový dezert nielen pre deti

Jablkovo-piškótový dezert nielen pre deti

Jednoduchý nepečený zákusok, ktorý je ideálny na rýchle osvieženie alebo ako ľahký dezert po jedle.

Je založený na kombinácii nastrúhaných jabĺk a vanilkového pudingu, ktorý sa krátko povarí s cukrom a vodou. Táto horúca ovocná zmes sa následne vrství do formy spolu s guľatými piškótami, ktoré ju nasiaknu a zmäknú. Po vychladnutí a stuhnutí v chladničke vznikne svieži, šťavnatý zákusok s jemnou ovocnou chuťou. Podáva sa často so šľahačkou na vrchu.

Ingrediencie:

  • 6 olúpaných nastrúhaných jabĺk

  • 4 dcl vody

  • 2 balíčky Zlatého klasu (alebo vanilkového pudingového prášku bez cukru)

  • 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru

  • guľaté piškóty

Postup:

  1. Jablká najemno nastrúhame. Malú časť nestrúhaných jabĺk si odložíme bokom - použijeme ich na poslednú vrstvu.

  2. V hrnci rozmiešame Zlatý klas / vanilkový puding so 4 dcl vody, pridáme nastrúhané jablká aj so šťavou a cukor. Zmes privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme približne 1–2 minúty, kým nezhustne.

  3. Do tortovej formy poukladáme vrstvu piškót, polejeme ju ešte horúcou jablkovou zmesou. Postup opakujeme, kým neminieme celú jablkovú zmes. Poslednú vrstvu môžu tvoriť najemno nastrúhané čerstvé jabĺčka.

  4. Môžeme ozdobiť ďalším ovocím podľa našej chuti a dezert necháme stuhnúť v chladničke.

  5. Podávame vychladené, ideálne so šľahačkou alebo posypané škoricou.

Výhody receptu:

  • Bez pečenia: rýchly a jednoduchý postup

  • Lacné suroviny: dostupné v každej domácnosti

  • Možno prispôsobiť: napr. pridať škoricu, orechy alebo použiť bezlepkové piškóty

  • Vhodné aj pre deti

Zdroj foto: Freepik