Hruškový koláč

Hruškový koláč

Náročnosť: stredná náročnosť
Vystačí na: asi 16 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 40 + 20 minút

Prísady:

Na cesto:
500 g hrušiek
1 PL šťavy z citróna
200 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g hnedého cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 zarovnaná PL mletej škorice
1 zarovnaná KL mletého zázvoru
1/2 KL mletého muškátového kvetu
4 žĺtky
400 g hladkej múky
1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1/2 KL Jedlej sódy Dr.Oetker
70 g tekutého medu
250 ml cmaru

Na bezé:
4 bielky štipka soli
100 g práškového cukru

Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (Ř 28 cm)
elektrický ručný šľahač


Príprava:

1. Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.

2. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme
do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 40 minút

3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2.

Doba pečenia: asi 20 minút

4. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.