Marhuľové gule
Ingrediencie:
- 
	
1 kg zrelých sladkých marhúľ
 - 
	
500 g hrubej múky
 - 
	
200 g stuženého tuku
 - 
	
0,5 l vody
 - 
	
2 vajíčka
 - 
	
soľ
 - 
	
30 g roztopeného masla (na pokvapkanie)
 - 
	
práškový cukor, tvaroh, marhuľový džem (na podávanie)
 
Postup:
Do horúcej vody vložíme stužený tuk, necháme ho rozpustiť a za stáleho miešania prisypávame hrubú múku so štipkou soli. Vzniknuté cesto miešame dohladka a necháme vychladnúť. Do vlažného cesta primiešame vajíčka a dobre rozpracujeme.
Z cesta odoberáme kúsky, ktoré v dlaniach roztlačíme, vložíme odkôstkovanú marhuľu a vytvarujeme guľu.
Gule vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch (cca 8–10 minút). Uvarené gule vyberieme a necháme odkvapkať.
Podávame posypané práškovým cukrom, tvarohom, pokvapkané roztopeným maslom a doplnené lyžičkou marhuľového džemu.
Zdroj foto: freepik