Marhuľové gule

Marhuľové gule

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých sladkých marhúľ

  • 500 g hrubej múky

  • 200 g stuženého tuku

  • 0,5 l vody

  • 2 vajíčka

  • soľ

  • 30 g roztopeného masla (na pokvapkanie)

  • práškový cukor, tvaroh, marhuľový džem (na podávanie)

Postup:
Do horúcej vody vložíme stužený tuk, necháme ho rozpustiť a za stáleho miešania prisypávame hrubú múku so štipkou soli. Vzniknuté cesto miešame dohladka a necháme vychladnúť. Do vlažného cesta primiešame vajíčka a dobre rozpracujeme.

Z cesta odoberáme kúsky, ktoré v dlaniach roztlačíme, vložíme odkôstkovanú marhuľu a vytvarujeme guľu.

Gule vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch (cca 8–10 minút). Uvarené gule vyberieme a necháme odkvapkať.

Podávame posypané práškovým cukrom, tvarohom, pokvapkané roztopeným maslom a doplnené lyžičkou marhuľového džemu.

Zdroj foto: freepik