Tvarohový koláč s višňami

Tvarohový koláč s višňami

Recept na chutný a ľahko pripraviteľný dezert, ideálny na rodinné stretnutia či oslavy. Koláč je pripravený z jednoduchých surovín: tvarohu, masla, práškového cukru, vanilínového cukru, vajca, hladkej múky a kypriaceho prášku do pečiva. Na ozdobenie sa používajú mandľové plátky, rozpustené maslo a tortové želé s višňovou šťavou. Výsledkom je jemný a osviežujúci koláč s lahodnou tvarohovou plnkou a šťavnatými višňami.

Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 24 porcií

Ingrediencie:

Na cesto:

  • višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 350 g)

  • 250 g polotučného tvarohu

  • 150 g zmäknutého masla alebo margarínu

  • 150 g práškového cukru

  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

  • 1 vajce

  • 300 g hladkej múky

  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker

Na ozdobenie:

  • 50 g rozpusteného masla
  • 25 g mandľových plátkov
  • 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker
  • 250 ml šťavy z kompótu (prípadne doplnenej vodou)
  • 2 zarovnané PL cukru

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)

Postup:

  1. Kompót necháme na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme.
  2. Na prípravu cesta v mise vareškou vymiešame tvaroh s maslom alebo margarínom, cukrom, vanilínovým cukrom a vajcom dohladka.
  3. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou vypracujeme dohladka.
  4. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche ešte dôkladne premiesime.
  5. Pomocou valčeka vyvaľkáme na obdĺžnik 30 x 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  6. Na cesto poukladáme kôpky višní. Voľné cesto pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  7. Koláč necháme vychladnúť.
  8. Na ozdobenie pripravíme tortové želé so šťavou a cukrom podľa návodu na obale a pomocou lyžice nanesieme na višne. Necháme stuhnúť.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút

TIP:
Pre zvýraznenie vanilkovej vône koláča pridáme do cesta 1 KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker.

Zdroj foto: Dr Oetker