
Tvarohový koláč s višňami
Recept na chutný a ľahko pripraviteľný dezert, ideálny na rodinné stretnutia či oslavy. Koláč je pripravený z jednoduchých surovín: tvarohu, masla, práškového cukru, vanilínového cukru, vajca, hladkej múky a kypriaceho prášku do pečiva. Na ozdobenie sa používajú mandľové plátky, rozpustené maslo a tortové želé s višňovou šťavou. Výsledkom je jemný a osviežujúci koláč s lahodnou tvarohovou plnkou a šťavnatými višňami.
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 24 porcií
Ingrediencie:
Na cesto:
-
višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 350 g)
-
250 g polotučného tvarohu
-
150 g zmäknutého masla alebo margarínu
-
150 g práškového cukru
-
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
-
1 vajce
-
300 g hladkej múky
-
1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker
Na ozdobenie:
- 50 g rozpusteného masla
- 25 g mandľových plátkov
- 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker
- 250 ml šťavy z kompótu (prípadne doplnenej vodou)
- 2 zarovnané PL cukru
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)
Postup:
- Kompót necháme na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme.
- Na prípravu cesta v mise vareškou vymiešame tvaroh s maslom alebo margarínom, cukrom, vanilínovým cukrom a vajcom dohladka.
- Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou vypracujeme dohladka.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche ešte dôkladne premiesime.
- Pomocou valčeka vyvaľkáme na obdĺžnik 30 x 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Na cesto poukladáme kôpky višní. Voľné cesto pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Koláč necháme vychladnúť.
- Na ozdobenie pripravíme tortové želé so šťavou a cukrom podľa návodu na obale a pomocou lyžice nanesieme na višne. Necháme stuhnúť.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút
TIP:
Pre zvýraznenie vanilkovej vône koláča pridáme do cesta 1 KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker.
Zdroj foto: Dr Oetker