
Domáci egrešový džem
Jednoduchý domáci egrešový džem s príjemnou kyselkavou chuťou, ideálny na raňajkové pečivo, do jogurtu alebo na pečenie.
Množstvo: 2–3 poháre
Čas prípravy: 45 minút | Doba varenia: 30 minút
Ingrediencie:
-
1 kg egrešov
-
500 g cukru
-
1–2 ČL pektínu
-
šťava z 1 citróna
Postup:
-
Egreše očistite, odstráňte stopky a zvyšky kvetov, potom ich nakrájajte na menšie kúsky alebo rozmixujte.
-
Vložte do hrnca, zasypte polovicou cukru a na miernom ohni varte približne 15 minút.
-
Zvyšný cukor premiešajte s pektínom, pridajte do zmesi spolu s citrónovou šťavou a varte ďalších 15 minút, kým džem nezhustne.
-
Hotový džem nalejte do čistých pohárov, otočte ich hore dnom alebo sterilizujte pri 80 °C po dobu 15–20 minút.
Videá pre inšpiráciu:
Zdroj foto: Freepik