Domáci egrešový džem

Domáci egrešový džem

Jednoduchý domáci egrešový džem s príjemnou kyselkavou chuťou, ideálny na raňajkové pečivo, do jogurtu alebo na pečenie.

Množstvo: 2–3 poháre

Čas prípravy: 45 minút | Doba varenia: 30 minút

Ingrediencie:

  • 1 kg egrešov

  • 500 g cukru

  • 1–2 ČL pektínu

  • šťava z 1 citróna

Postup:

  1. Egreše očistite, odstráňte stopky a zvyšky kvetov, potom ich nakrájajte na menšie kúsky alebo rozmixujte.

  2. Vložte do hrnca, zasypte polovicou cukru a na miernom ohni varte približne 15 minút.

  3. Zvyšný cukor premiešajte s pektínom, pridajte do zmesi spolu s citrónovou šťavou a varte ďalších 15 minút, kým džem nezhustne.

  4. Hotový džem nalejte do čistých pohárov, otočte ich hore dnom alebo sterilizujte pri 80 °C po dobu 15–20 minút.

Videá pre inšpiráciu:

Zdroj foto: Freepik